10 biljaka sa blagotvornim dejstvom na pankreas

Pankreas je jedan od vitalno važnih organa za pravilno varenje hrane. U pankreasu se stvara insulin, hormon neophodan za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Funkcija pankreasa može da bude narušena iz različitih razloga. Imajući u vidu veoma važnu ulogu pankreasa u različitim fiziološkim procesima u organizmu, svako oštećenje građe i funkcije ovog organa direktno ili indirektno može da utiče na funkcionisanje drugih organa i sistema organizma.

Ishrana, odnosno vrsta i kvalitet ishrane mogu da utiču i na zdravlje pankreasa.

Koje su to namirnice koje se pominju kao “dobre za pankreas”?

  • Limun i drugi citrusi imaju povoljno dejstvo na stimulaciju stvaranja digestivnih enzima zaduženih za varenje hrane. Limeta i kivi imaju povoljno delovanje i na funkciju samog pankreasa.
  • Neven je jedna od najpoznatijih biljaka koje se koriste vekovima u narodnoj medicini širom sveta. Zahvaljujući određenim protivupalnim, antivirusnim, i drugim pokazanim svojstvima, neven se tradicionalno koristi i kao pomoć kod različitih poremećaja funkcije pankreasa.
  • Slatki koren, sladić se takođe smatra dragocenim biljnim sredstvom sa blagotvornim delovanjem na pankreas. Sladić se u kineskoj narodnoj medicini koristi duže od hiljadu godina. Aktivni principi slatkog korena ispoljavaju protivupalno dejstvo koje može da pomogne u otklanjanju bolja i otoka kod pankreatitisa.
  • Rastavić sadrži značajnu količinu silicijumove kiseline, za koju se smatra da pomaže oporavak organizma kod pankreatitisa. Prema određenim podacima, rastavić može imati i povoljno dejstvo u prevenciji dijabetesa nastalog kao posledica oštećenja pankreasa.
  • Origano je začinska biljka koja sadrži značajnu količinu anti-oksidanasa. Ovi antioksidansi mogu da pomognu u zaštiti od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala.
  • Maslačak se u narodnoj medicini koristi i preporučuje kod različitih oboljenja. Postoje podaci o upotrebi korena maslačka i kod najtežih bolesti kao što je karcinom pankreasa, kao pomoćno sredstvo u tretmanu. List maslačka se preporučuje za podsticanje eliminacije toksina iz digestivnog sistema.
  • Bobice kedra se preporučuju zbog svog potencijalno korisnog dejstva na digestivni sistem i funkciju pankreasa u regulaciji nivoa šećera.
  • Lincura, odnosno koren lincure pripada grupi gorkih materija koje stimulišu izlučivanje crevnih sokova neophodnih za pravilno varenje hrane. Pomaže funkciju jetre, pankreasa i digestivnog sistema uopšte.
  • List masline sadrži aktivne materije koje pomažu detoksikaciju organizma i cirkulaciju. List masline blagotvorno deluje na jetru, pankreas i štitastu žlezdu.
  • Beli luk je dobro poznat svuda u svetu, a najviše se koristi kao pomoć u regulaciji nivoa holesterola u krvi. Pored toga, povoljno deluje i na cirkulaciju i nivo šećera, preko povoljnog dejstva na pankreas u cilju stvaranja insulina.

Na pankreas se obično ne obraća posebna pažnja sve dok se ne razvije neki od poremećaja njegove funkcije. Uloga pankreasa u procesu varenja hrane i regulaciji nivoa šećera je više nego dovoljan razlog da se uvek razmišlja i o očuvanju zdravlja pankreasa i prevenciji nastanka oboljenja.

Svakako, ukoliko postoji sumnja na postojanje neke bolesti, ukoliko imate određene zdravstvene tegobe koje mogu da pobude sumnju na poremećaj funkcije pankreasa, prvi korak je poseta lekaru.

Nakon odgovarajućih analiza, i u zavisnosti od postavljene dijagnoze, lekar će propisati odgovarajuću terapiju. U skladu sa propisanom terapijom i vrstom zdravstvenog problema, neki od biljnih preparata mogu da budu korisna pomoć.