Artičoka kraljica detoksikacije

artičokaInteresovanje za ovo povrće sve više raste, što zbog prijatnog ukusa ove biljke, što zbog njenih lekovitih svojstava i blagotvornog uticaja na holesterol i probavu.
Od svih delova artičoke, najmanje je delotvoran onaj koji se koristi u kulinarstvu-plod, dok je oststak biljke izuzetno lekovit, ali se zbog gorčine ne koristi za jelo. Od lišća artičoke , bilo svežeg ili sušenog, spremaju se čaj i ekstrat. Danas se u medicinske svrhe najviše koristi suvi ekstrat lišća.
Lek za žuč i jetru
Davno su naučnici zapazili da artičoka podstiče širenje žučnih kanala i izlučivanje žuči, da povoljno deluje na prokrvljenost i regeneraciju tkiva jetre, ali i smanjuje mogućnost zastoja protoka žuči i zadržavanje toksina u njoj. Cinarin iz artičoke toliko je efikasan da ga u nekim državama koriste kao deo terapije za žučne kamence. Takođe, služi kao zaštita jetre od posledica prekomernog konzumiranja alkohola. Budući da sastojci iz ove biljke mogu da pokrenu postojeći kamen u žučnoj kesi, ne treba je koristiti u slučaju opstrukcije žučnih puteva, ukoliko postoji pesak ili kamen u žuči.
Snižava holesterol
Artičoka snižava loš holesterol LDL i istovremeno podiže nivo dobrog, HDL holesterola. Ovako postiže prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Za razliku od lekova iz grupe statina, ovo povrće ne smanjuje sintezu holesterola, nego pojačava njegovu razgradnju. Cinarin i seskviterpen-lakton iz artičoke zaslužni su za njen povoljan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova, te sprečavaju razvoj infarkta, ateroskleroze, angine pektoris i moždanog udara.
Za detoksikaciju
Ova mediteranska biljka se od davnina koristi za čišćenje organizma, najbolje u rano proleće. Tretman se preporučuje svima, a naročito osobama koje dugo koriste lekove, onima koji su izloženi toksičnim materijama na radnom mestu, kao i alergičnim ljudima svih uzrasta.
Za bolesti debelog creva i bolju probavu
Izvesna pozitivna dejstva ova biljka pokazuje i u slučaju različitih problema sa debelim crevom, uključujući upale i oštećenja sluzokože. Kliničko ispitivanje 297 dobrovoljaca u Nemačkoj pokazalo je vidno poboljšanje u čak 97% slučajeva. Dokazano je da je artičoka daleko delotvornija od bilo kog drugog lekovitog preparata. Takođe, ona je blagi laksativ i može biti od pomoći u slučaju opstipacije. Smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove, a pomaže i u varenju teško svarljive hrane. Poboljšavanje obično nastaje nakon dve do osam nedelja primene preparata.
Kako sadrži vrlo malo kalorija, a obilje vlakana, pogodna je za osobe koje žele da smršaju. Bogata je inulinom, koji je delimično svarljiv, te ne utiče na nivo glukoze u krvi, što je važno za dijabetičare. Takođe, pojačava osetljivost na insulin i tako omogućava bolju kontrolu šećera u krvi.
Dobar izvor folne kiseline
Artičoka je dobar izvor folne kiseline, te je korisna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću. Od vitamina i minerala treba istaći vitamine B, C i K, zatim bakar, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i fosfor. Takođe, sadrži antioksidanse cinarin, silimarin i feruličnu kiselinu i u manjim količinama beta -karoten, lutein i zeaksantin.