Astragalus: riznica minerala

AstragalusAstagalus jača imunitet, ima antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, štiti jetru, a preporučuje se i obolelima od dijabetesa.
Astragalus (lat. Astragalus membranaceus) je višegodišnja biljka poreklom iz severne i istočne Kine, Mongolije i Koreje, koja se hiljadama godina primenjivala u kineskoj tradicionalnoj medicini, za jačanje imuniteta i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage u slučaju hroničnog umora i nedostatka energije. Ima antibakterijska, antiupalna i diuretička svojstva, pomaže organizmu da se odupre virusima povećavajući proizvodnju interferona, imunološkog faktora koji sprečava razmnožavanje virusa.
Dejstvo
U kombinaciji sa korenom ašvagande, astragalus se pokazao kao snažna zaštita od stresa, dok u kombinaciji sa ehinaceom, predstavlja zaštitu od infekcija sluzokože (u slučaju prehlade i povišene temperature). Preporučuje se i obolelima od dijabetesa, provereno je sredstvo za regulisanje krvnog pritiska i dokazano štiti jetru. Ekstrat ove biljke se preporučuje obolelima od kancera koji primaju radioterapiju i hemioterapiju, jer jača imunološki sistem i podstiče ga u borbi protiv razvoja ćelija raka. Povećava proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, podiže energetski nivo (u slučaju hroničnog umora i malaksalosti), poboljšava apetit bolesnika, unapređuje mentalne funkcije starih ljudi, ubrzava zarastanje rana.
Sastav i način upotrebe
U astragalusu je identifikovano nekoliko hemijskih sastojaka koji su potencijalna aktivna jedinjenja, uključujući polisaharide, flavonoide, saponine, glikozide, amino-kiseline i minerale od kojih je najznačajniji selen, stimulator antioksidantne aktivnosti i odbrambenog mehanizma tela. Bezbedan je za upotrebu u preporučenim dozama i može se uzimati sa drugim imunostimulirajućim biljnim ekstratima radi sinergijskog dejstva. Preporučena dnevna doza astragalusa iznosi 5 do 20 gr dnevno u obliku čaja (5gr se kuva u 3dl vode oko pola sata na blagoj vatri, procedi se i pije po želji začinjeno medom i limunom).