Bagremov Med

[wpsc_products product_id=’816′]

Bagremov med predstavlja jednu od najcenjenijih vrsta meda širom sveta. Potiče od cvetnog nektara bagrema koji pčele sakupljaju u vreme cvetanja bagrema.

Osobine bagremovog meda

Bagremov med je monoflorna vrsta meda (u suvom ostatku može se naći minimum 20% polena bagrema).

Bagremov med sporo kristališe. U zavisnosti od stepena čistoće, može proći i nekoliko godina do potpune kristalizacije. Što je čistiji med, to je kristalizacija sporijaZbog ove osobine da dugo ostaje u tečnom stanju, kao i karakteristične svetle, skoro prozračne boje, bagremov med je jedan od najtraženijih vrsta meda.

Ima veoma blag ukus i aromu, pa se može koristiti u većoj količini bez izazivanja osećaja “težine”, u odnosu na neke druge vrste meda sa intenzivnijim ukusom i sastavom. Zbog blagog ukusa, posebno se preporučuje deci kojoj se prvi put uvodi med u ishranu.

Bagremov med je lako svarljiv i ima niži glikemijski indeks u odnosu na neke druge vrste meda. Ovo je posebno važno da znaju osobe koje imaju predispoziciju, ili već postojeći poremećaj regulacije nivoa šećera u krvi.

Preosetljivost na bagremov med je vrlo retka.

Zdravstvene prednosti upotrebe bagremovog meda

Neka od blagotvornih efekata upotrebe bagremovog meda su:

  • Povoljno dejstvo kod nadražajnog kašlja
  • Blagotvorno deluje protiv stresa, napetosti, opušta nervni sistem i može da utiče na ublažavanje simptoma anksioznosti
  • Kao i sve vrste meda, bagremov med poseduje antiseptično dejstvo. Ovo dejstvo je svakako najizraženije u direktnom kontaktu sa mikroorganizmima, pa se upotreba posebno savetuje kod nadražaja ili infekcije usne duplje, grla i disajnih organa.
  • Bagremov med je bogat vitaminima, mineralima, mikroelementima, fitonutrijentima, antioksidansima i drugim biološki aktivnim materijama.

Bagremov med spada u skuplje vrste meda, što nije slučajno. Naime, da bi se sakupio nektar bagrema, potrebno je da se ispune određeni uslovi. Potrebno je da u vreme cvetanja bagrema ne bude dominantno kišovito vreme, kako bi pčele mogle da izađu iz košnica i sakupe nektar. Takođe, potrebno je da bude dovoljno velika površina obrasla bagremom, kako bi se dobio što čistiji med.

Preporuke za upotrebu bagremovog meda

Zbog blagog ukusa, bagremov med se može koristiti kao zamena za beli šećer za zaslađivanje hrane i napitaka, bez promene ukusa krajnjeg proizvoda. Prosečan preporučeni dnevni unos je 1-2 kafene kašičice meda, u čistom obliku ili pomešan sa jabukovim sirćetom, mlakom vodom ili čajem. Važno je da se ne dodaje u vrele napitke, kako bi se sačuvala hranljiva svojstva.

Čuvanje bagremovog meda: Bagremov med se može čuvati na sobnoj temperaturi, zaštićen od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo koje ni na koji način ne menja kvalitativni sastav meda. Kistalisan med možete vratiti u tečno stanje stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 45°Cda bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva. Ne preporučuje se zagrevanje meda na temperaturu višu od 45°C, kako ne bi došlo do gubitka hranljivih materija.