Beta karoten štiti od moždanog udara

šššššSvi oni koji redovno uživaju u narandžastom korenu šargarepe, mogu mirno da sačekaju sezonu gripa i prehlada. Osim što idealno čisti organizam i štiti od moždanog udara, šargarepa poboljšava vid, kvalitet kože i zdravlje desni.
Šargarepa je povrće koje treba što češće da bude na našoj trpezi u najrazličitijim oblicima. Uprkos tome što je stalno na dohvat ruke, sezona šargarepe je jesen. Tada se mogu naći najkvalitetniji i najsvežiji komadi.
Njena najveća prednost nad drugim povrćem je u tome što se i kuvana i pržena lako vari. Uz to, 100 gr sveže šargarepe ima 42 kalorije.
Šargarepa obiluje korisnim materijama, među njima prednjači beta karoten koji se u jetri pretvara u vitamin A. Upravo beta karoten daje šargarepi narandžastu boju, što je boja izrazitija, to je sadržaj beta karotena veći.
Karoten je različito iskoristljiv, u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neizrendane iskoristi se samo dva procenta, iz kuvane 18 procenata, iz sirove rendane čak 82 procenata.
Šargarepa obiluje i drugim vitaminima. Tu su pre svega vitamini B grupe (B1, B2, B5, B6) i PP, D, E i H. Zanimljivo je da za razliku od drugog povrća sadrži vrlo malu količinu vitamina C-svega 6mg%.
Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati najčešće u obliku soka, jer se on lakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su najjače koncentrisani. Mnogi autori preporučuju terapiju sokom od šargarepe, koji ima svrhu da oslobađa organizam od otrovnih materija. Tri nedelje se uzima po 100 gr soka dnevno.
Sok od šargarepe sastoji se od životno važnih hranljivih supstanci koje održavaju vaše telo i pomažu mu da održi svoju težinu, ali i svoju ravnotežu.
Brojna su lekovita svojstva šargarepe, preporučuje se za čišćenje organizma od otrova, nagomilanih usled obilnog konzumiranja loše hrane. Ovo je dragoceni eliksir za čitav organizam. Posebno se preporučuje kod nervne iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji prekomerno troše svoj nervni sistem.
Sok od šargarepe sa pravim, prirodnim medom odličan je za jačanje potencije. Ovaj eliksir se pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1:1. Uzimaju se po tri supene kašike četiri puta na dan.
Kod anemije, šargarepa u rekordnom roku poboljšava krvnu sliku. Snižava i povišen nivo “lošeg” holesterola i istovremeno podiže bivo “dobrog” u roku od samo nekoliko dana. Ako se jede redovno smanjuje rizik od moždanog udara za čak 68%, zato što karoten iz šargarepe deluje kao antioksidans-ne dozvoljava da holesterol postane toksičan i stvori naslage koje sprečavaju protok krvi. Kod moždanog udara od presudne važnosti je količina vitamina A i beta karotena u krvi koji ublažavaju razarajući tok izumiranja nervnih ćelija.
Beta karoten igra važnu ulogu u prevenciji karcinoma jer je on snažan antikancerogen. Kod ososba koje redovno jedu povrće bogato beta karotenom, leukociti su dva puta snažniji u borbi protiv malignih ćelija, virusa i bakterija.
Beta karoten je dobar za zdravlje očiju, njegove visoke doze smanjuju mogućnost nastanka katarakte i bolesti rožnjače.
Najbolja hrana za debelo crevo je mešavina soka od šargarepe i spanaća. U periodu dojenja šargarepa se preporučuje jer povećava proizvodnju mleka, a i bebi obezbeđuje dragocene materije neophodne za rast i razvoj. Porodilje bi trebale da uzimaju mnogo soka od šargarepe kako bi poboljšale kvalitet svog mleka. Pola litra soka od šargarepe dnevno ima veću vrednost za telo od 12 kilograma tableta kalcijuma.
Tegobe zbog neuredne probave i hemoroida biće olakšane ako ujutru na gladan stomak popijete 150-200ml svežeg soka od šargarepe.
Rezultati ispitivanja lekovitosti soka od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.