Biljka noćurak potiče iz Amerike. Cvetovi noćurka se otvaraju u toku noći, po čemu je biljka dobila naziv. Tradicionalno, nativni amerikanci koristili su različite delove biljke, cvetove, listove i seme u medicinske svrhe. Za dobijanje ulja koriste se semenke noćurka.
Ulje noćurka koristi se u tretmanu ekcema, psorijaze i akni. Pored toga, ulje noćurka može biti od pomoći i u tretmanu reumatoidnog artritisa, astme, slabih kostiju (osteoporoze), multiple skleroze, Rejnoovog sindroma, Sjogrenovog sindroma, povišenog nivoa holesterola, bolesti srca, ulceroznog kolitisa, poremećaja kretanja kod dece, Alchajmerove bolesti i mnogih drugih poremećaja. Postoje podaci i o upotrebi ulja noćurka u prevenciji malignih bolesti. Kod žena, ulje noćurka pokazuje povoljno dejstvo kod poremećaja menstrualnog ciklusa, PMS-a, endometrioze, i promena koje prate menopauzu.
Ulje noćurka kao aktivne principe sadrži omega-6 masne kiseline i gama-linolesinsku kiselinu (GLA). Smatra se da su ove masne kiseline odgovorne za većinu blagotvornih efekata noćurka. Ove kiseline ispoljavaju protivupalno dejstvo, pa tako, kod većine poremećaja koji u osnovi imaju upalni proces, mogu se očekivati povoljni rezultati upotrebe.
Naučna istraživanja koja su do sada sprovedena u cilju ispitivanja blagotvornog dejstva noćurka imala su različite rezultate. Neka od istraživanja su dokazala pozivtivne efekte samostalne primene noćurka, u nekima su bolji rezultati postignuti kombinovanjem više sastojaka (npr. riblje ulje), dok u nekim istraživanjima nisu zapažene rezlike u efektima ispitivane i kontrolne grupe.
Jedna od studija koja je pokazala pozitivne rezultate pratila je ispitanike sa neurološkim oštećenjem kod osoba sa dijabetesom. Oralna primena ulja noćurka u trajanju od 6-12 meseci pokazala je napredak, odnosno smanjenje simptoma neurološkog deficita.
Očekuje se da se sprovođenjem novih kontrolisanih studija dobiju novi relevantni podaci o svim korisnim efektima noćurka. Do tada, ulje noćurka se svakako može preporučiti kao zdrav i prirodan izvor nutrijenata, pre svega pomenutih omega-6 i GLA masnih kiselina