Terapija bolova u zglobovima se zasniva na medikamentima koji ublažavaju bolove, smanjenju telesne težine, umerenom fizičkom vežbanju, održavanju pokretljivosti zglobova i izbegavanju zasićenih masti, trans masti, margarina i rafinisanih ulja, koji mogu da budu okidači i uzročnici upalnih procesa na zglobovima.
Bol i otok jednog ili više zglobova ruku i nogu izraženiji su po hladnom vremenu i pogađaju veliki broj ljudi. Najčešći uzrok je artritis, koji se javlja u više stotina oblika, najviše u obliku reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i gihta. Odlazak kod lekara je neophodan, kako zbog adekvatnog lečenja i ublažavanja tegoba, tako i zbog mogućnosti da su pomenuti simptomi signal za ozbiljniju bolest. Glavni faktori rizika bolova u zglobovima su pozne godine i povrede.
Za terapiju bolova u zglobovima jako je važna i promena navika u ishrani, jer uzročnici i okidači upalnih procesa na zglobovima mogu da budu zasićene masti, trans masti kojih ima u prženoj hrani, margarinu i rafinisanim uljima. Zbog toga je pravilna ishrana od ogromne važnosti.
Dobar izbor su hladno ceđena ulja, maslinovo, susamovo i laneno, kao i ulja od uljane repice i koštice grožđa. Takođe se preporučuje i povećan unos omega-3 masnih kiselina, odnosno konzumiranje ribe, koštunjavih plodova i lanenog semena, jer smanjuju tegobe kod upalnih procesa u zglobovima. Preporučuje se i unos karotenoida, koga ima u šargarepi, paprikama, bundevi, narandžama i drugom voću i povrću jarkih boja. Sveže voće treba jesti barem dva puta dnevno, a povrće konzumirati ili sirovo, ili kuvano na pari.
Korisne biljke kod bolnih zglobova:
Sok od rotkve: Tri puta na dan se preporučuje konzumiranje po jedne supene kašike sveže ceđenog soka od rotkve, koji deluje blagotvorno kod bolova u zglobovima.
Kaša od heljde. Heljda sadrži rutin i askorutin, koji povoljno deluju na reumatoidni artritis, pa je treba često imati u jelovniku.
Med i cimet: Kašiku meda pomešati sa dve kašike vode, dodati prstohvat cimeta, pa umutiti glatku masu i masirati bolne zglobove.
Kantarion i majčina dušica: U pola litre ključale vode sipati po kašičicu isitnjenog kantariona i majčine dušice, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i piti tokom dana po par gutljaja.
Kurkuma kao začin: Potrvđeni su brojni povoljni efekti kurkume na organizam. Neka od tih dejstava su povoljan uticaj na reumatska oboljenja, artritis i osteoartritis. Zahvaljujući svom jakom antiinflamatornom efektu, kurkuma dovodi do značajnog smanjenja bolova, kao i do smanjene učestalosti upala, otoka i ukočenosti (osnovne karakteristike reumatskih oboljenja) čime se sprečavaju dalje komplikacije i uznapredovanje bolesti.
Zlatni primed je prirodni proizvod čije se pozitivno dejstvo na organizam ispoljava zahvaljujući blagodetima kurkume u njegovom sastavu. Ovaj preparat blagotvorno deluje na zdravlje zglobova i zglobne hrskavice, olakšavajući simptome reumatoloških poremećaja. Pomaže da se ublaže simptomi koji prate kožne promene kao što su svrab, crvenilo i zapaljenska reakcija, smanjujući oslobađanje posrednika alergijske reakcije. Povoljno deluje kod inflamatornih bolesti creva. Blagotvorni efekti postižu se svakodnevnom upotrebom u dužem vremenskom periodu, kao sastavni deo zdrave, raznovrsne i redovne ishrane.