Čarobna kopriva daje snagu!

15-koprivaOva biljka na pri pogled, a i dodir, zaista iritira. Ali ako je iskoristite na pravi način za pravljenje tonika, čaja ili čorbe- lako ćete se uveriti u sve njene prednosti.
Kopriva je korovska biljka, ali je i pravi saveznik našeg zdravlja, što su i potvrdila medicinska istraživanja. Njeno lišće je bogato mineralima (posebno gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, silicijumom, azotom, manganom i kalijumom) i vitaminima A i E, te je to čini pravim izborom za jačanje organizma kada smo pod stresom, bez energije, nakon bolesti. Lišće se bere u proleće, a suši se u tankom sloju u hladu, da bi sačuvalo zelenu boju. Koren je najbolje vaditi u jesen.
Kopriva se preporučuje kao dopuna terapiji mnogim bolestima, jer ima analgetsko dejstvo i olakšava simptome izazavane artritisom, koagulantno dejstvo (zaustavlja krvarenja), diuretičko i depurativno dejstvo…
Ako ste anemični…
Zna se da oko 65 % žena u reproduktivnom periodu pati od anemije zbog nedostatka gvožđa. Koprivom možete nadoknaditi izgubljeno, jer je njeno lišće bogato i folnom kiselinom, koja stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kao i hlorofilom, koji utiče na oksigenaciju krvi. Ona može pomoći i u slučaju manjih krvarenja iz nosa, pošto podstiče kontrakciju malih krvnih sudova i doprinosi prestanku krvarenja. Dovoljno je natopite komadić vate sokom od sveže isceđene koprive i stavite ga u nozdrvu- krvarenje će odmah prestati. Za to je zaslužan visok sadržaj vitamina E, koji ima ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.
Za čišćenje organizma!
Kopriva je odličan diuretik i depurativ, jer alkalizuje krv i olakšava izbacivanje toksina iz organizma. Detoksikaciju koprivom možete obavljati jednom nedeljno, tokom mesec dana, na sledeći način: 50 gr suvog lišća koprive ostavite da stoji 10 minuta u 250ml ključale vode. čaj procedite i pijte svakih tri sata po pola šolje čaja. Ili možete uzimati kašičicu soka od koprive ujutru i u podne nedelju dana.
Stomačne tegobe i dijareja!
I u ovom slučaju kopriva može da bude od dragocene pomoći, jer sadrži tanine i saponine, koji deluju kao prirodno sredstvo za čišćenje creva. Dovoljno je piti tokom dana šest-sedam kašika svežeg soka od koprive, sve dok simptomi ne nestanu.
Protiv opadanja kose i peruti.
Nema prirodnijeg leka za smanjenje peruti i otklanjanja viška sebuma od koprive. čišćenje saponinima istovremeno hrani kožu glave i jača koren kose.
Kopriva ima i neke kontaindikacije!
Koprivu ne bi trebali upotrebljavati u sledećim slučajevima:
Tokom terapije antikoagulansima, jer kopriva blokira njihovo dejstvo.
Ako patite od alergija, jer kopriva sadrži alergen histamin.
Tokom obroka, jer kopriva smanjuje apsorpciju proteina i može izazvati gorušicu.
Ako uzimate diuretike , jer bi mogla da pojača dejstvo leka i dovesti do pada krvnog pritiska.