Čia seme zlata vredno!

čijaČia semenke, superhrana 21.veka bile su sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka. Samo jedna šaka čia semenki dnevno održavala je drevne ratnike sitima! Koristili su je i kao dragoceno sredstvo plaćanja, verovali su i da ima magijska svojstva, pa su im i dali ime po majanskoj reči za snagu. Čudotvorne semenke su plod iz porodice nane, Salvia hispanica, koja raste u Meksiku.
Kako su čija semenke od eliksira zdravlja drevnih civilizacija postale hrana modernog doba, jasno je kada se upozna raznovrsnost i bogatstvo njihovog sastava.
Čija semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima, vlaknima, kalcijumom, gvožđem, proteinima. Sadrže više omega-3 masnih kiselina nego laneno seme, prirodni izvor ovog sastojka. Imaju dva puta više proteina nego bilo koja žitarica, pet puta više kalcijuma od mleka, tri puta više gvožđa od spanaća. Bogate su cinkom, manganom, vitaminima A, D, E, K, B kompleksom.
Garancija vitkosti
Tamne ili bele semenke ispunjavaju osnovni postulat savremene ishrane – one su hrana koja garantuje vitkost. Poboljšavaju fizičku snagu i izdržljivost, a zahvaljujući vlaknima, pružaju osećaj sitosti, olakšavaju probavu i pomažu kod gubitka kilograma. Njihovo redovno konzumiranje značajno doprinosi borbi protiv dijabetesa, holesterola i artritisa, ali i boljem zdravlju srca. Čija semenke su izvrstan izvor belančevina, pa su pogodne za ishranu vegeterijanaca. Jedna porcija ovih semenki ima 4,4 gr proteina, skoro deset odsto preporučene dnevne doze.
Pošto regulišu ravnotežu elektrolita u telu, posebno tokom fizičkih napora, čia semenke su odlična hrana za sportiste. Ne sadrže gluten, pa su veoma pogodne za osobe koje pate od celijakije i intolerancije na gluten.
Dve kašičice dnevno.
Dovoljan dnevni unos čia semenki jeste oko dve kašičice. Imaju antibiotsko dejstvo, a kako su blagog i prijatnog ukusa, lako se kombinuju sa drugim namirnicama, ne menjaju im ukus, a povećavaju hranljivost.
Čia semenke nije preporučljivo pržiti, peći ili kuvati već je najbolje koristiti ih sveže. Ako se ipak dodaju jelu koje spremamo najbolje je to učiniti pred sam kraj kuvanja, da termičkom obradom ne bi izgubile deo hranljivih sastojaka. Predlog konzumiranja čia semenki je to da ih jednostavno pospete po salati ili ribi ili kao dodatak jelima i poslasticama. Možete ih dodati u šejk, mleko, jogurt i pri tome je poželjno da odstoje makar 5 minuta.
Interesantno je da se čia semenke koriste kao zamena za jaja u pecivima i hlebu, a bezglutensko brašno od čia semenki možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama brašna.
Leče akne, čiste kožu.
Popularnost čia semenki dolazi i otuda što utiče blagotvorno na lepotu. Uspešnim su se pokazale u borbi protiv akni, crvenila, problematične kože ali i bora.
Čia semenke odlično upijaju vodu, čak 12 puta više u odnosu na svoju težinu. Zato su izuzetne u hidrataciji kože, dragocene su i za postizanje blistavog tena, ne samo putem ishranem nego i spoljašnjom upotrebom.
Tri blagodeti čia semenki
Podižu HDL holesterol i čuvaju krvne sudove– dokazano je da ove semenke podižu tzv. dobar holesterol, a snižavaju loš (LDL) i nivo triglicerida.
Sprečavaju osteoporozu, jačaju zube i desni- jer porcija čia semenki sadrži 18% preporučene dnevne doze kalcijuma. Čuvaju zdravlje zuba i kostiju, sprečavaju osteoporozu.
Amino kiselina triptofan u čia semenkama poboljšava kvalitet sna, pomaže u regulisanju apetita i popravlja raspoloženje.