Med je jedna od najkompleksnijih i nutritivno najbogatijih prirodnih namirnica. Sadrži veliki broj različitih vitamina, minerala, aminokiselina, enzima, flavonoida i drugih fitonutrijenata koji ne samo da hrane naš organizam, već ispoljavaju i niz efekata koji mogu da doprinesu unapređenju zdravlja.
Međutim, kada je upotreba meda kod dece u pitanju, postoje određena ograničenja.
Upotreba meda, posebno sirovog meda koji je dobijen bez ikakve termičke obrade, ne preporučuje se kod dece mlađe od godinu dana.
Zbog čega se ne preporučuje upotreba meda kod dece mlađe od godinu dana?
Kod beba mlađih od godinu dana izbegava se dodavanje soli i šećera u hranu. Šećer i so značajno menjaju ukus hrane, pa je teže navići dete da jede namirnice koje nisu zaslađene ili posoljene, jednom kada probaju one sa mnogo intenzivnijim ukusom. Iako je med po sastavu smeša prirodnih šećera (najveći procenat meda su šećeri!), u medu se nalaze i mnogi korisni sastojci, kao što smo ranije pomenuli.
Međutim, u medu, posebno u sirovom medu postoji mogućnost da se nađu spore jedne bakterije. U pitanju je bakterija Clostridium botulinum koja stvara veoma opasne toksine. Odrasle osobe nisu u opasnosti ukoliko progutaju spore ove bakterije, zato što je digestivni sistem odraslih zreo I može da neutrališe bakterije pre nego što počnu da stvaraju toksin. Međutim, kod dece mlađe od godinu dana, digestivni sistem još uvek nije dovoljno zreo da se odbrani, pa ukoliko se spore Clostridium botulinum progutaju, može doći do vrlo ozbiljnih problema.
Nije svaki med kontaminiran sporama Clostridium botulinum!
Dakle, činjenica da se u nekom medu mogu naći ove spore, ne znači da je svaki med kontaminiran. Takođe, ukoliko već znamo da je naš digestivni sistem sposoban da spreči razvoj bakterija koje se progutaju, ne bi trebalo da se previše brinemo oko upotrebe meda.
Ograničenje u upotrebi meda postoji samo kod dece mlađe od godinu dana, i, naravno kod osoba koje su preosetljive na med ili imaju neregulisan nivo šećera.