Da li je bilo koji oblik pušenja neškodljiv?

Duvanski dim nesumnjivo šteti ljudskom organizmu, na manje ili više očigledan način. Očigledan način bila bi iritacija dimom, kašalj pri udisanju duvanskog dima, neprijatan miris graderobe nakon boravka u prostorijama u kojima se puši. Manje očigledni su oni spori efekti, za koje je uglavnom potrebno duže (nekada višegodišnje) svakodnevno pušenje da bi se razvili (oštećenja disajnih organa, kargiovaskularni poremećaji i dr.).

Na tržištu postoje različite vrste duvana i duvanskih proizvoda, pa se provlači pitanje koji od proizvoda je manje štetan i da li postoji možda neki od duvana ili duvanskih proizvoda koji bi mogao da se okarakteriše kao neškodljiv. Jednostavan odgovor na ovo pitanje bio bi NE. Jednostavno, bilo koji duvan ili duvanski proizvod sadrži materije koje mogu da budu štetne po ljudsko zdravlje. Ono po čemu mogu da se razlikuju jeste koncentracija tih štetnih materija. Ali, čak i elektronske cigarete koje ne sadrže klasičan oblik duvana, FDA ih klasifikuje kao duvanski proizvod.

Uverenje da su cigarete sa manjim sadržajem katrana, ili cigarete koje se ručno zavijaju manje štetne nije opravdano.

Bez obzira na manji sadržaj katrana, cigarete svakako sadrže ovaj, a pored njega i mnogo drugih štetnih sastojaka. Takođe, duvan koji se koristi za „zavijanje“ cigareta, koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, svakako je duvan, i takođe nije manje štetan u odnosu na duvan u cigaretama koje se kupuju kao gotov proizvod.

Takođe, poslednjih godina, postale su dostupne i „biljne cigarete“ ili cigarete od 100% organskog prirodnog duvana. Dim duvana sam po sebi, u sastavu svakako sadrži ogroman broj štetnih materija koje se udisanjem unose u organizam. To važi za bilo koji oblik duvana, bez obzira na način proizvodnje ili prerade.

Cigarete sa mentolom ili nekom drugom aromom mogu da odaju utisak da manje neprijatno mirišu, ali, dodate arome predstavljaju dodatnu iritaciju za disajne puteve. Takođe, mentol daje prijatan osećaj hlađenja, pa pušači ovih cigareta obično dublje udišu i zadržavaju duže dim u disajnim putevima. Na ovaj način produžava se vreme izloženosti štetnim sastojcima duvanskog dima.

Zaključak bi bio da duvan i duvanski proizvodi ni u jednom obliku nisu bez štetnih sastojaka. Najviše što se može reći jeste da neki oblici sadrže manje štetnih materija u odnosu na druge, ali, i onoliko koliko sadrže je dovoljno da pri dugotrajnoj izloženosti mogu da povećaju rizik za nastanak različitih zdravstvenih tegoba.