Deset „zlatnih“ saveta kako da sačuvamo zdravlje bubrega.

kidniPoznato je da su bubrezi nezamenljivi „prečišćivači“. Ukoliko se pije malo tečnosti, jede masna hrana, a uz to u organizam unosi i puno soli, ili lekova, mogu da se oštete bubrezi i da dođe do stvaranja kamena i nekih drugih oboljenja.
1. Dnevno pijte dva-tri litra tečnosti
Dnevno treba uneti između dva i tri litra tečnosti kako bi bubrezi mogli normalno da obavljaju svoju funkciju. Oni prečišćavaju krv od štetnih materija i putem urina ih izlučuju iz organizma. Mali unos tečnosti, posebno tokom letnjih meseci dovodi do koncentrovanja kristala, što dovodi do stvaranja kamena u bubrezima.
2. Unosite manje proteina i masti
Ishrana sa manje proteina i masti prija svima, a posebno bubrežnim bolesnicima. Veliki unos proteina, posebno životinjskog porekla, opterećuje bubrege i otežava njihov rad.
3. Izbegavajte dosoljavanje hrane
To može uzrokovati zadržavanje vode u organizmu i narušavanje elektrolitnog balansa.
4. Kontrolišite šećer u krvi
Kontrolišite šećer u krvi, posebno ukoliko imate dijabetičara u familiji. Smanjenje nivoa glikemije može značajno redukovati oštećenje bubrega, očiju i nerava.
5. Proveravajte krvni pritisak
Povišen krvni pritisak polako, ali sigurno dovodi do oštećenja bubrežnog tkiva. Vremenom oštećenja postaju takva da je neophodna i dijaliza. Neophodno je povremeno kontrolisati krvni pritisak, i po potrebi, ako je iznad 140/90 po preporuci lekara uzimati lekove protiv hipertenzije.
6. Unosite antioksidanse
Supstance poput vitamina E, koenzima Q10 mogu zaštititi bubreg od toksičnog dejstva slobodnih radikala.
7. Uzimajte vitamin B1
Uzimanje vitamina B1 u dozi od 100 mg tri puta dnevno može značajno da smanji oštećenje bubrega kod dijabetičara i bubrežnih bolesnika.
8. Ne preterujte sa analgeticima
Dugotrajna primena nesteroidnih antiinflamatornih lekova (brufen, diklofen, naproksen, nimulid..) dovodi do oštećenja bubrega.
9. Uradite laboratorijske analize
Sediment urina može ukazati na urinarnu infekciju. Česte urinarne infekcije mogu oštetiti bubege i zato je važno pravovremeno lečenje. Nivo ureje i kreatinina u krvi su dobri parametri bubrežne funkcije. Povišene vrednosti ukazuju na bubrežno oštećenje.
PRIMED 13 Kordiceps10. Koristite Primed 13 kordiceps koji ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije bubrega od raznih toksičnih oštećenja. Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija bubrega u toku i nakon infektivnih i toksičnih oštećenja. Uticajem na regulaciju nivoa šećera i masnoće u krvi, doprinosi prevenciji bubrežnih poremećaja.