Doziranje matičnog mleča

Matični mleč je jedan od pčelinjih proizvoda, veoma cenjen u apiterapiji zbog svog moćnog dejstva na poboljšanje imuniteta i podizanje energije. Matični mleč proizvode pčele radilice, ali je one same ne koriste u ishrani. Upotreba matičnog mleča u košnici rezervisana je za maticu, koja se isključivo hrani matičnim mlečom.

Prikupljanje matičnog mleča je specifično. Nakon vađenja iz košnice, matični mleč brzo gubi svoju hranljivu vrednost, pa ga je neophodno što pre zalediti. Zaleđivanjem i čuvanjem u zamrzivaču omogućava se duže očuvanje korisnih nutrijenata i biološki važnih materija.

U literaturi postoji veliki broj različitih preporuka kada su u pitanju dužina primene i doziranje matičnog mleča. Dnevne doze mogu se kretati od 200 mg do nekoliko grama, u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja osobe.

Uobičajena doza za zdravu odraslu osobu koja matični mleč koristi za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti može biti 200-500mg dnevno. U slučaju prisutne bolesti, ova doza se može povećati 2-3x.

Dužina primene zavisi od doze koja se uzima u toku dana. Obično se preporučuje, kada su u pitanju veće dnevne doze (1g ili više), da se na svakih 20-30 dana upotrebe napravi pauza u istom trajanju. Uzimanje manjih preventivnih doza omogućava dužu primenu bez pauze.

Veoma je bitno na pravilan način primeniti matični mleč. Naime, najbolji način za iskorišćavanje matičnog mleča je postepeno otapanje u ustima pre gutanja. Na ovaj način se aktivni sastojci apsorbuju i pre dolaska u želudac. Ukoliko se mleč proguta bez otapanja, želudačna kiselina uništava hranljive sastojke matičnog mleča pre apsorpcije i samim tim smanjuje se njegova biološka vrednost.

Kao jedan od konfornijih načina za primenu, preporučuje se mešanje mleča sa čistim medom. Pomešan sa medom, mleč duže zadržava hranljiva svojstva, a ova mešavina se može čuvati u frižideru, bez zaleđivanja.

 

Preporučujemo:

 

Matični Mleč

3,990.00 рсд

Matični mleč je veoma cenjen pčelinji proizvod sa dugom tradicionalnom upotrebom, samostalno ili u kombinaciji sa polenom, propolisom i drugim pčelinjim proizvodima.

U narodnoj medicini, upotreba matičnog mleča se preporučuje kod:
  • oslabljenog imuniteta
  • opšte slabosti organizma
  • hroničnog stresa
  • kardiovaskularnih poremećaja

Zanimljiva je i mogućnost upotrebe matičnog mleča za ublažavanje simtoma PMS-a i tegoba koje prate menopauzu, kao i u slučaju neplodnosti.

10% Popusta na porudžbine preko 10.000 dinara.
20% Popusta na porudžbine preko 20.000 dinara.
p0023. Na stanju - . , , , , , , .

Opis

Matični mleč je proizvod pčela radilica, a u košnici namena mu je ishana larvi i matice.

Matičnom mleču pripisuju se mnoga korisna svojstva, od povoljnog dejstva na imunološki sistem do potencijalne upotrebe u prevenciji i tretmanu različitih poremećaja zdravlja.

Doziranje

Postoje različite preporuke za doziranje matičnog mleča. Većina preporučenih doza kreće se između 200mg i 1g dnevno.

Preporuka pri upotrebi mleča je da se polako otapa u ustima, radi bolje apsorpcije.

Matični mleč ne smeju da koriste osobe preosetljive na pčelinje proizvode.

Osobe koje piju lekove, pre početka primene trebalo da zatraže mišljenje lekara.

Dodatne informacije

Pakovanje

Ambalaža zapremine 40 grama.

Naziv i adresa proizvođača

Cortex labs d.o.o., Gostivarska 78, 11000 Beograd, Srbija, 011/715-12-65

Čuvanje i rok upotrebe

Čuvati u zamrzivaču, zaštićeno od vlage i van domašaja dece. Upotrebljivo do datuma odštampanog na ambalaži.

Bezbednost

Kontrolu zdravstvene ispravnosti preparata vrše akreditovane laboratorije u Republici Srbiji.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Matični Mleč“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *