Gavez- spas za kosti

Gavez ( Symphytum officinale) je korovska biljka koja jako brzo raste. Prekrivena ja oštrim dlakama i može se naći u Evrpoi i u Aziji, obično na vlažnim livadama i pored potoka i reka. Biljka se tradicionalno koristi za zaceljivanje rana, kostiju i ima protivupalno dejstvo. Koristi se samo na koži koja nije oštećena.

Lekovito delovanje gaveza
Delovanje gaveza je potvrđeno u velikom broju kliničkih istraživanja. Glavnom aktivnom materijom u gavezu se smatra alantoin, koji ima sposobnost stvaranja novog tkiva. Zahvaljujuci prisustvu alantoina, gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, pa se tako može objasniti vekovna upotreba u narodnoj medicini za lečenje preloma kostiju, čireva, starih i gnojavih rana i sl. Alantoin u gavezu stimuliše rast ćelija što rezultira epitelizacijom kože. Alantoin ima i snažno keratolitičko i adstrigentno delovanje, deluje na otok i smanjuje bol.Ima velika regenerativna svojstva kako za slomljene kosti tako i na bolesnu kožu. Danas se gavez koristi samo za spoljašnju upotrebu, kod povreda kod kojih nema oštećenja kože. Dobro se pokazao kod uganuća, isčašenja, modrica, nagnečenja, tvrdih otoka, bolesti mišića i zglobova. Do ispoljavanja aktivnog dejstva alantoina dolazi tek u kombinaciji sa drugim aktivnim materijama iza gaveza. Jedan od njih je auksin koji podstiče dejstvo alantoina u stvaranju novih ćelija. Alkaloidi iz gaveza su odgovorni za njegovo toksično delovanje, njegove nuspojave i štetno dejstvo. Svetske agencije za hranu i lekove su ocenile uzimanje gaveza u obliku gelova, krema, masti, obloga, tinktura, potpuno bezbednim na neoštećenoj koži.
Upotreba gaveza je pronašla mesto i u homeopatiji. Homeopatski preparati gaveza se koriste kod iščašenja, fantomskog bola i za zarastanje rana.

Tinktura i mast od gaveza uz određene dodatke su prema brojnim iskustvima neprevaziđeni borci protiv zadebljanih, upaljenih i bolnih čukljeva (halux valgus), tako da su se mnogima posle upotrebe ovih preparata čukljevi znatno smanjili, a bolovi za veoma kratko vreme potpuno nestali.
Način upotrebe gaveza
Na tržištu se gavez nalazi u obliku masti za spoljašnju upotrebu. Pored gaveza, preparati često sadrže i druge aktivne supstance i biljke, propolis, crni slez, vitamin E. Preporuka je da se krema ili mast nanosi tri do četiri puta na dan, na neoštećene delove kože, na bolna i otečena mesta. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke.
Način pripreme melema
Za prelome i povrede kostiju svež koren gaveza se narenda i kuva sa malo mleka i tako topla masa se stavlja na obolelo mesto. U obliku sirupa daje se, slično belom slezu, za lakše iskašljavanje i lečenje upale usne šupljine. Od davnina se gavez koristio kao lekovita biljka za lečenje arterioskleroze. Posebno se koriste mladi izdanci, stabljike i listovi. Smatra se da ukoliko se ova biljka koristi u vidu povrća, soka ili čaja, povoljno deluje i na izlečenje od astme, hipertenzije, reumatizma, osteopoeze, anemije, kao i bolesti pluća.
Neželjena dejstva gaveza
Preparati gaveza se ne smeju unositi u organizam oralno. Kod ljudi može da izazove: proliv, nadutost, poremećaj cirkulacije… Prilikom ispitivanja dejstva listova i korena gaveza na eksperimentalne životinje utvrđen je hepatotoksični i kancerogeni efekat. Dugotrajna upotreba je ograničena, pa se savetuje da se nakon 4-6 nedelja lečenja lokalno korišćenje prekine. Upotreba gaveza je kontaindikovana u trudnoći i dojenju.

PRIMED

PRIORITET ZA IMUNITET - PRIRODNI PREPARATI NA BAZI MEDA