Gorčina koja leči

artičoka

Gorke supstance u biljkama (amarum) uopšteno dobro deluju na sistem za varenje, poboljšavaju resorpciju vitamina i minerala u tragovima, održavaju dobru pH vrednost organizma i štite jetru i žučnu kesu. Gorke supstance pomažu kod bolova u gornjem delu trbuha, nadutosti, gorušice, mučnine, zatvora, slabog oticanja žuči. Ove gorke supstance stimulišu i poboljšavaju varenje, stimulišu lučenje sokova za varenje hrane, sprečavaju nastanak tegoba sa varenjem hrane. Novija istaživanja pokazuju učinak gorkih supstanci na podsticanje i jačanje imunog sistema, kao i u lečenju hroničnog umora i iscrpljenosti organizma.
Biljke koje sadrže gorke supstance su : artičoka, pelin, maslačak, stolisnik, gorka naranđža.
Artičoka
Artičoka se prvobitno gajila kao povrće i tada je otkrivena lekovitost njenih listova kod bolesti jetre i žučnih puteva.
Delovanje:Najsnažnije deluju vodeni ekstrati osušene biljke. Primena artičoke smanjuje sintezu holesterola u jetri i deluje kao jaki antioksidans. Smanjuje oksidaciju lipoproteina i tako deluje protiv ateroskleroze krvnih sudova i njihovog stvrdnjavanja. Artičoka ima žaštitno dejstvo na jetru, povećava proizvodnju žuči, poboljšava rad organa za varenje, sprečava pojavu dispepsije ili lošeg varenja, sprečava nastanak gasova i pojavu grčeva u stomaku. Reguliše nivo lipida u krvi, holesterola i trihlicerida. Može se koristiti kod dece i trudnica.
Neželjena dejstva artičoke. Prilikom primene preporučenih doza, artičoka nema neželjenih dejstava.
Stolisnik

Stolisnik spada u najstarije poznate lekovite biljke. Naročito je istaknuta njena lekovitost kod krvarenja i zarastanja rana.
Delovanje: Stolisnik deluje slično kao kamilica: baktericidno, spazmolitički, adstrigentno, karminativno. Stolisnik pomaže kod dispepsije i kod nedovoljno izraženog apetita, grčeva u želucu i stomaku, kod menstrualnih tegoba i obilnih krvarenja. Njegovo diuretičko dejstvo pomaže u terapiji visokog krvnog pritiska.
Neželjena dejstva:Kod ljudi koji su alergični na glavočike stolisnik može izazvati dermatitis sa upalnim promenama na koži.

Pelin
Pelin je od davnina poznat kao lek kod želudačnih tegoba, bolesti jetre i žučnih puteva. U našoj medicini se pelin smatra svestrano lekovitom biljkom.
Delovanje. Pelin je tipična biljka koja u sastavu ima dosta gorkih supstanci i eteričnih ulja (amarum aromaticum). U narodnoj medicini se primenjuje kod loše želudačne funkcije, loše probave i želudačnih tegoba. Podstiče lučenje žuči i poboljšva rad žlezda koje luče hormone. Pozitivno deluje kod dijabetesa, gojaznosti i reume.
Neželjenja dejstva. Kod korišćenja niskih doza nema pojave neželjenih dejstava. Pije se uvek u kraćem vremenskom periodu.Pelin se ne sme koristiti za vreme trudnoće i dojenja.