Hajdučka trava i cikorija pomažu kod želudačnih tegoba

vodopija-Lečenje biljkama je staro koliko i samo čovečanstvo. Dugo vremena je to bio jedini način lečenja. Danas je fitoterapija deo moderne medicine. Moć biljaka je velika i pri njihovoj upotrebi, isto kao i kod konvencionalnih lekova, potreban je oprez.
Pacijenti koji imaju probleme sa želucem ili crevima često svraćaju u apoteku po pomoć. Bolovi u želucu nakon obroka, osećaj pečenja, nadutosti, podrigivanje su čest razlog kupovine raznih lekovitih praparata. U takvim slučajevima, mnogo mogu pomoći i biljke. značajnije biljne vrste, koje se često koriste za ublažavanje želudačnih i crevnih tegoba su vodopija ili cikorija i hajdučka trava.

Veoma važna supstanca u cikoriji, odgovorna za njeno delovanje je inulin. To je prah bez ukusa i mirisa. Nakon peroralnog unosa, samo se mali deo inulina enzimski razgradi i resorbuje. Veća količina dospeva u debelo crevo nerazgrađena. Tu ga razgrađuje crevna flora. Inulin se inače koristi i kao hrana za dijabetičare jer oni lakše podnose fruktozu od glukoze. Osim cikorije i maslačak sadrži znatne količine inulina u sebi.
Diuretičko delovanje vodopije
Vodopija ili cikorija podstiče dobru probavu i odlično je sredstvo kod bolesti želudačno- crevnog sistema. Pozitivno dejstvo ima i na jetru jer podstiče lučenje žuči. Dobar učinak pokazuje i kod dispeptičnih tegoba, posebno kod meteorizma ili nadutosti trbuha. Zbog visokog sadržaja kalijuma ima i diuretsko delovanje. U narodnoj medicini koristi se u čajnim mešavinama kod želudačnog katara, hemoroida, kamena u žuči. Još jedna od primena cikorije je ta da se koristi kao napitak za uživanje jer predstavlja zamenu za crnu kafu (surogat kafe).
Čaj od cikorije se priprema tako što se dve kašičice cikorije prelijeu sa 2 dl kipuće vode, ostavi se poklopljeno 20 min uz povremeno mešanje i zatim procedi. Ovakav čaj se preporučuje za poboljšanje rada jetre i žučne kese, pomaže u snižavanju šećera u krvi i stimulativno deluje na ceo organizam.
Achillea millefolium L., Asteraceae – hajdučka trava
Hajdučka trava ima protivupalno delovanje, spazmolitičko, antimikrobno, antifugalno, a neka istraživanja pokazuju da ima i antitumorsko delovanje. Hajdučka trava je biljka koja ima slično dejstvo kao i kamilica i u potpunosti je može zameniti. Glavno područje delovanja su dispeptične tegobe, grčevi u želucu i probavnom traktu. Hajdučka trava je veoma cenjena u narodnoj medicini kao biljka za zaceljivanje rana.
Čaj od hajdučke trave ima vrlo široku primenu. Može se primeniti kao oblog kod zarastanja rana, pomaže i kod hemoroida i prirodni je antiseptik. Kao napitak se koristi kod kamena u bubregu, bolova u mokraćnom sistemu, nadutosti, nedostatka apetita i upale žučne kese. Preporučuje se i kod menstrualnih bolova, ublažava grčeve materice, ublažava simtome PMS-a i smanjuje nervozu.
Čaj od hajdučke trave se priprema tako što se jedna kašika hajdučke trave prelije sa 2dl vruće vode, ostavi se u pokrivenoj posudi 20 min, procedi i pije. Preporučuje se 2-3 šoljice dnevno.