HOBP – hronična opstruktivna bolest pluća

kašaljKoji lekovi se koriste u lečenju (HOBP) hronične opstruktivne bolesti pluća ? U terapiji HOBP koriste se lekovi u inhalatornom obliku poznatiji kao “pumpice”. Osnovu terapije čine bronhodilatatori i spazmolitici. U najlakšim slučajevima koriste se samo brzodelujući bronhodilatatori. Među prirodnim bronhodilatotorima najefikasniji je PRIMED 2 diši lako, prirodni preparat na bazi pčelinjih proizvoda i kalcijuma.

Bronhodilatatori se upotrebljavaju po potrebi za uklanjanje povremenih simptoma. Kod umereno teške bolesti propisuju se dugodelujući bronhodilatatori koji disajne puteve duže vreme drže otvorenim. Ovo je posebno važno jer stalno širenje i skupljanje disajnih puteva pospešuje inflamaciju.

U osnovi zapaljenja kada je HOBP u pitanju nije infekcija mikroorganizmima već nadražujuće dejstvo udahnutih štetnih čestica, gasova i isparenja pa se antibiotici ne propisuju, sem u slučajevima kada je stanje bolesnika pogoršano usled neke bakterijske infekcije. Da bi se pospešila otpornost ćelije na nadražaje izazvane alergenima potreban je unos kalcijuma a upravo Primed 2 diši lako ima najbolju apsorpciju prirodnog kalcijuma.

Prirodni preparati iz grupe bronhodilatatora i spazmolitika, kojoj pripada i Primed 2, imaju sposobnost da duže vreme drže disajne puteve otvorenim. Kliničke studije i praksa su pokazali da Primed 2 diši lako svoje dejstvo ispoljava 24 sata što znači da ga pacijenti koriste jednom dnevno, što bitno poboljšava kvalitet života i usporava napredovanje bolesti. Doziranje jednom na dan poboljšava i pridržavanje pacijenta propisane terapije. Prednost ovog preparata je i u tome što se ukoliko je to potrebno (u težim slučajevima) može kombinovati sa drugom terapijom namenjenom za lečenje ove bolesti.

HOBP je multisistemska bolest. Kao posledica HOBP javljaju se bolesti srca, ali i dijabetes i osteoporoza. Kako bolest napreduje bolesnik dolazi u stanje kada mu i održavanje lične higijene postaje problem, on ne može da hoda, teško govori. Nije ni čudno onda, što takvo stanje vodi u depresiju. Paradoksalno je međutim, da bolesnici često nastavljaju da puše. Stoga je važno edukovati ne samo bolesnike, već i stanovništvo u celini o štetnosti pušenja kao i o važnosti redovnog uzimanja terapije i preventivnog korišćenja Primed 2 diši lako preparata.

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.