Kakao maslac ublažava strije i ožiljke

kakaoAko niste upoznati sa time šta je i kako se dobija kakao maslac, prva asocijacija koja vam padne na pamet je neki čokoladni desert. Iako se koristi za izradu čokolade, kolača i drugih poslastica, kakao maslac ima mnoge prednosti za vašu kožu.
Šta je kakao maslac
Kakao maslac se dobija iz kakao zrna hladnim ceđenjem. Plod kakaa je jajolikog oblika, a u njegovoj unutrašnjosti se nalazi oko 40 semenki koje se vade, fermentišu i suše, a iz njih se dobija kakao maslac.
Pored toga što kakao maslac obiluje hemijskim materijama koje imaju pozitivni efekat na zdravlje, smanjuju posledice stresa i simptome depresije, povoljno deluje na pamćenje i srce, ima i velike koristi za kožu.
Kakao maslac za kožu!
Moćan antioksidans: kakao maslac je antioksidans (kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom na svetu) koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su uzroci mnogih bolesti i starenja kože.
Ublažavanje strija: iako garancija ne postoji, kakao maslac se koristi u borbi protiv nastanka strija i u cilju ublažavanja već postojećih. Koriste ga trudnice, ali i osobe koje se žele rešiti ožiljaka. Postoje čak i čitave kozmetičke linije bazirane na kakao maslacu sa ciljem da spreče nastanak strija i smanje postojeće ožiljke.
Hidratacija: kakao maslac obiluje visoko zasićenim masnim kiselinama i duboko hidratiše kožu.
Isceljuje oštećenu kožu: kakao maslac je idealno sredstvo za negu kože koja ima problem sa ekcemom i drugim oblicima dermatitisa.
Kako se koristi kakao maslac?
Kakao maslac se topi na temperaturi kože, pa je to jedan od razloga zašto se koristi kao sastojak u balsamu za usne. Stavite komadić na dlan i pričekajte dok maslac ne omekša. Tada ga nanesite na deo tela na kom želite da ga primenite.
Na tržištu postoji rafinisani i nerafinisani kakao maslac. Nerafinisani kakao maslac je kakao maslac u sirovom obliku, kremaste je konzistencije, žute boje i specifičnog mirisa na kakao i ukusa koji podseća na čokoladu.
Rafinisani kakao maslac je onaj termički obrađen, iako i dalje sadrži većinu hranljivih sastojaka, hemijska sredstva koja se koriste u njegovoj obradi uništavaju mnoštvo hranljivih materija kojima kakao maslac obiluje.