Kako protiv urinarnih infekcija?

Zapaljenje mokraćne bešike je upala sluzokože bešike koju izazivaju uzročnici iz mešovite mikroflore. Najčešće je to ešerihija koli (Escherihia coli), Proteus mirabilis, Klebsiella spp. itd. Češće se javlja kod žena zbog anatomske blizine drugih organa iz kojih infekcija lakše dolazi do urinarnih puteva i bešike.

Simptomi zapaljenja mokraćne bešike
učestalo i bolno mokrenje sa malom količinom urina
peckanje pri mokrenju
osećaj neispražnjenosti bešike
izražen nagon za ponovno mokrenje
promena boje i mirisa urina
neobavezno i povišena temperatura
vrlo često i bez tegoba
Dijagnoza zapaljenja mokraćne bešike
laboratorijskim pregledom urina (sediment urina i urinokultura),
anamnezom i pregledom lekara
ultazvukom urotrakta.
Komplikacije zapaljenja mokraćne bešike
Ukoliko se ne leči ili nepravilno leči zapaljenje mokraćne bešike može dovesti do komplikacija koje prave trajna oštećenja na organima urotrakta (urinarni putevi i bubrezi), a mogu dovesti i do steriliteta ukoliko se prošire na reproduktivne organe (jajnike, jajovode kod žena). Kod muškaraca infekcija može zahvatiti prostatu.
Terapija zapaljenja mokraćne bešike
U odnosu na vrstu uzročnika lekar će Vam propisati odgovarajuću antibiotsku terapiju i uroantiseptik (pomoćna terapija i preventiva). Potrebno je mirovanje i stavljanje tople obloge u predelu mokraćne bešike. Unosite velike količine tečnosti (minimum 2l dnevno) i ne odlažite nagon za mokrenjem. Uvin čaj i čaj od brusnice pomažu u ispiranju sluznice mokraćnog sistema .
Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodnost prilikom mokrenja – peckanje, učestalo i bolno mokrenje, promenu boje urina, bilo kakav bol u stomaku i slabinskom delu leđa obratite se lekaru. Lekar će Vam propisati terapiju i poslati Vas da uradite laboratorijske analize krvi i mokraće i mikrobiološki pregled mokraće (urinokulturu). Kada stignu rezultati urinikulture, lekar će vam dati terapiju prema antibiogramu. Važno je da budete pod propisanom terapijom što pre.
PRIMED 9 BRUSNICA je prirodni preparat na bazi meda, brusnice i lekovitog bilja.
PRIMED 9 BRUSNICA se preporučuje kod:
urinarnih infekcija, posebno E.coli infekcije
gastritisa, posebno H.pylori infekcije
bolesti ženskih genitalnih organa. Aktivni sastojci preparata utiču na poboljšanje odbrambenih snaga organizma i pomažu u prevenciji čestih urinarnih infekcija. Redovnom upotrebom podstiču bržu eliminaciju bakterija i umanjuju mogućnost ponovnog javljanja infekcije.