
Prelom kosti nakon lakše povrede
Nizak nivo kalcijuma čini kosti krtim, pa mogu da se slome i pri lakšoj povredi, padu ili nagnječenju. Koštana masa dostiže maksimum oko 30. godine, a nakon toga kosti polako gube kalcijum, koji ne može da se nadoknadi. Zato je veoma važno da u krvi uvek imate dovoljno kalcijuma, kako bi telo moglo da ga koristi za skladištenje drugih minerala, umesto da ga izvlači iz kostiju. Prelomi kostiju su posebno česti kod žena u postmenopauzi.
Ishrana u kojoj dominira sveža riba
Konzervisana riba poput sardine ima ono što većina svežih nema – jestive kosti! Toliko su sitne da se sigurno nećete osetiti, a blagodeti i količina kalcijuma iz njih i te kako će prijati vašem telu i kostima. Ostrige su takođe odličan izvor kalcijuma.
Grčevi u mišićima
Jedan grč u jednom mišiću nije ništa alarmantno, ali ako počne da se ponavlja, i to svakodnevno, trebalo bi da posetite lekara i uradite test na kalcijum, jer ovoliko učestali grčevi u mišićima mogu da budu pokazatelj teškog nedostatka ovog minerala.
Iako nedostatak ovog minerala na početku ne daje nikakve očigledne simptome, hronični manjak kalcijuma može da dovede do mlitavosti, kontrakcija i osećaja nelagode u mišićima, jer ovaj mineral zapravo dosta pomaže prilikom pokreta. Kalcijum bi trebalo da bude jako nizak, da bi se na kraju ispoljili ovi simptomi. To je ozbiljan signal ozbiljnog nedostatka kalcijuma.
Malo zelenog povrća u ishrani
Ako je sve što jedete od salate zelena salata, vreme je da svom zelenom osveženju dodate i kelj. Tamno zeleno povrće poput kelja bogato je kalcijumom, ali i vitaminima A i C.
Pogrešno uzimanje suplementa kalcijuma.
Mnogo bolji efekat ima uzimanje suplemenata kalcijuma nakon obroka jer će apsorpcija biti veća. Poželjno ga je uzimati uz malo masnoće, poput mleka ili avokada, ili uz vitamin D – ovo je zapravo najbolji izbor, jer je vitamin D neophodan za pravilnu apsorpciju kalcijuma.
Visok krvni pritisak
Za visok pritisak najčešće postoji drugi uzrok, nedostatak kalcijuma je samostalno odgovoran veoma retko. Ipak, neke studije su pokazale da dovoljan unos kalcijuma smanjuje rizik od hipertenzije. Namirnice poput mlečnih proizvoda, badema, brazilskih oraha, brokolija ui kupusa krcate su kalcijumom, pa će vam pomoći i u snižavanju pritiska.
Nedostatak vitamina D
Kao što je već rečeno, kalcijumu je za apsorpciju neophodan vitamin D, pa nedostatak jednog od ova dva obično prati i nizak nivo drugog. Jedite žitarice celog zrna, pijte mleko i “uhvatite” malo sunca, to su najbolji izvori ovog važnog vitamina.
Intolerancija na laktozu
Ako vam mlečni proizvodi ostavljaju osećaj mučnine ili probleme sa varenjem, i zbog toga ih ne konzumirate, neizbežno je da će nivo kalcijuma u vašem telu biti nizak. Ako ste netolerantni na laktozu, u ishranu ubacite pivski kvasac, suve smokve, lešnike i sojino ili pirinčano mleko, koji su takođe dobar izvor kalcijuma.
