Kurkuma- spas obolelima od Alchajmerove bolesti

kurkuma (1)Sasvim prirodan lek koji može pomoći obolelima od Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije je   tradicionalni začin kurkuma.Ispitivanja su pokazala da uvođenje kurkume u ishranu može značajno da popravi ponašanje i psihološke simptome povezane sa demencijom. Pokazalo se da kurkuma ima fascinantno dejstvo kod ovakvih pacijenata i da smanjuje simptome demencije i poboljšava opštu kognitivnu sposobnost.
Kurkuma je inače , od drevnih vremena poznat začin koji se obilno koristi u ishrani širom Indije i severoistočne Azije. Niz rađenih istraživanja su pokazala da kurkuma pozitivno utiče na krvne sudove, organe za varenje i nervni sistem i kako vreme odmiče sve više se širi spisak bolesti u kojima ovaj začin može da pomogne kao prirodni lek.
U proučavanju tri pacijenta sa Alchajmerovom bolešću, sa simptomima ozbiljnog kognitivnog propadanja, poremećajima ponašanja i psihološkim simptomima demencije, koji su uključivali razdražljivost, uznemirenost, strepnju i apatiju, davanje kapsula kurkume tokom jedne godine dovelo je do poboljšanja simptoma. Sva tri pacijenta su zahvaljujući davanju kurkume za godinu dana bila ponovo u stanju da prepoznaju članove svoje porodice.
Konzumiranje samo jednog grama kurkume dnevno može dovesti do poboljšanja kod dementnih bolesnika. Jedan gram kurkume je otprilike jedna četvrtina kafene kašičice kurkume. Kurkuma je prirodni antioksidant koji pokazuje antiinflamatorno delovanje i deluje detoksikacijski što takođe pomaže u popravljanju pamćenja dementnih pacijenata. Praktično, dodavanje malo veće količine ovog začina u hranu može da uspori ili zaustavi dalje propadanje mozga i da ublaži čak i najgore simptome demencije.
Kurkumin je glavni sastojak kurkume koji je moćan antioksidans sa lipofilnim delovanjem, zahvaljuljući čemu deluje na nervne ćelije i popravlja njihove funkcije kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.Neka od dejstava kurkume su smanjenje beta-amiloidnih naslaga, usporavanje procesa propadanja neurona, uklanjanje teških metala, antizapaljensko dejstvo i smanjenje formiranja mikroglije zbog kojih se ukupno pamćenje kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću popravlja.