Lipov Med

[wpsc_products product_id=’823′]

Lipov med se dobija od medonosnog cveta lipe, sa kog pčele sakupljaju i prerađuju nektar i polen. Spada u monoflorne vrste meda (monoflorne vrste meda u odgovarajućem procentu sadrže nektar i polen jedne biljne vrste).

Osobine lipovog meda

Svetlo žute je boje, prozračan, karakterističnog mirisa na cvet lipe, oštrijeg ukusa. Relativno brzo počinje da kristališe, u prva 4 meseca od vađenja iz košnice. Do potpune kristalizacije može proći 6 meseci do godinu dana.

Prednosti upotrebe lipovog meda

Svoja antibiotska svojstva med ispoljava u direktnom kontaktu sa mikroorganizmima, što objašnjava povoljno dejstvo lipovog meda u tretmanu problema sa disajnim putevima, kao što su prehlada, upala grla, bronhitis i drugi. Lipov med ublažava nadraženo grlo i kašalj. Ako se polako otapa u ustima, prolaskom kroz grlo formira zaštitni sloj na sluzokoži koji je štiti od infekcije i doprinosi bržem oporavku kod prisutnih infekcija.
Sve vrste meda sadrže malu, ali veoma značajnu količinu različitih vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa. Lipov med sadrži vitamine C i B, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor i cink. Polifenoli i flavonoidi su zaslužni za antioksidativno dejstvo.
Lipov med je prirodan tonik za organizam.
Po sastavu, najveći procenat meda čini mešavina šećera prirodnog porekla, koji su odličan izvor energije, posebno u uslovima kada je potrebna brza nadoknada (sportisti, intenzivna fizička aktivnost).
Lipa se u narodu preporučuje i za očuvanje zdravlja jetre. Lipov med povoljno deluje na funkciju jetre, pomaže proizvodnju žuči i detoksikaciju organizma.
Lipa deluje umirujuće, pa se preporučuje u otklanjanju nervoze, anksioznosti i nesanice. Takođe, može ublažiti lupanje srca i povišen krvni pritisak uzrokovan nervozom i stresom. Međutim, kod osoba koje već imaju neki od poremećaja rada srca ne preporučuje se uzimanje većih količina lipe u dužem vremenskom periodu.

Preporuke za upotrebu lipovog meda

Preporučuje se svakodnevna upotreba, najbolje u jutarnjim satima. Občno se preporučuje po jedna kafena kašika čistog meda, pre doručka, ili se može rastvoriti u mlakoj vodi, mleku, čaju, ili u jabukovom sirćetu. Med je odlična prirodna zamena za šećer, pa se može upotrebljavati i u pripremi napitaka i zdravih poslastica.

Čuvanje lipovog meda: na sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti.
Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo koje ni na koji način ne menja kvalitativni sastav meda. Kistalisan med možete vratiti u tečno stanje stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 45°Cda bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva. Ne preporučuje se zagrevanje meda na temperaturu višu od 45°C, kako ne bi došlo do gubitka hranljivih materija.

Ne preporučuje se osobama preosetljivim na pčelinje proizvode i dijabetičarima.