Mali podsetnik za bezbrižno letovanje!

pranjerukuCrevne infekcije ili trovanje hranom su najčešće letnje bolesti. Uz povišenu temperaturu i malaksalost, muče nas i povraćanje i proliv, koji mogu dovesti do opasnog gubitka vode iz organizma. Izvor infekcije je najčešće nepravilno čuvana ili pripremljena hrana, kao što su mleko, mlečni proizvodi, sladoled, meso, jaja, nedovoljno oprano povrće i voće, prljave ruke.
Crevne infekcije počinju da se javljaju još u maju, a kumuliraju u julu i avgustu, jer visoka temperatura pogoduje razvoju mikroorganizama: bakterija, crevnih parazita, virusa, koji dovode do upale sluzokože u crevnom traktu i izazivaju zapaljensku reakciju. Lekari tvrde da je svakog leta sve više onih koji stomačne tegobe donesu sa godišnjeg odmora. Ako infekcija ne traje duže od jednog dana, ne treba da uzimate lekove, već samo da se odmarate i pijete što više tečnosti i slanog rastvora. Ali ako potraje, obavezno se obratite lekaru.
Higijena na putovanju-uslov zdravlja.
Stručnjaci ističu da je infekcija crevnog trakta najčešća posledica trovanja hranom. Ako osobe koje se bave pripremom hrane prenesu klice na namirnice koje se tu namnože, tako da lako može doći do trovanja. Drugi uzrok crevnih infekcija može biti klica iz grupe salmonela i šigela, zbog nepravilnog rukovanja hranom, nedovoljne termičke obrade i neadekvatnog čuvanja, što može izazvati i masovno trovanje.
Izuzetno je važna higijena ruku, pribora u kome se čuva i priprema hrana i iz kog se jede. Svi koji dolaze u kontakt sa hranom moraju biti zdravi, a ako je reč o ugostiteljima, potrebno je redovno vršiti sanitarne preglede. Hrana treba da bude dovoljno kuvana ili pečena, a ona koja se jede sveža, dobro oprana.
Nadoknadite tečnost
U slučaju stomačne infekcije treba voditi računa o ishrani i nadoknaditi izgubljenu tečnost, a kada je bolest praćena povišenom temperaturom, treba je skidati samo u slučajevima kada pređe 38,5 stepeni. Lekari savetuju da se izgubljena tečnost nadoknadi putem nezaslađenih čajeva i razblažene supe, a kada se tegobe malo smire, može se piti i blago gazirana kisela voda. Kada je hrana u pitanju, treba jesti namirnice koje ne nadražuju oštećenu oštećenu crevnu sluzokožu, kao što su bareni krompir i pirinač, čorba od povrća, prepečen hleb, pečene jabuke, kompot od jabuka, banana…
Bele fleke na koži
Gljivične infekcije su češće u letnjim mesecima jer gljivicama prija toplo i vlažno vreme, a mesta oko bazena i tuševa su idealna podloga za njihovo razmnožavanje. Infekcije se najčešće manifestuju belim flekama na leđima, stomaku i rukama, koje su leti vidljive jer zaraženi delovi kože ne mogu da pocrne. Da biste sprečili pojavu ovih gljivica, najvažnija je redovna i pravilna higijena.
Plivanje bez upale uva
Kupanje i plivanje za vreme vrelih letnjih dana neretko mogu predstavljati rizik za uši. Upala uha, otitis, praćena je jakim bolovima, a kao propratni simptomi se mogu javiti glavobolja, nagluvost i svrab, te ovo stanje zahteva lečenje kod specijaliste. Najčešća oboljenja uha jesu upala spoljašnjeg ušnog kanala, akutno zapaljenje srednjeg uha i nakupljanje ušne masti, cerumena, u spoljašnjem ušnom kanalu. Zapaljenje ušnog kanala uglavnom izazivaju streptokoke, kojih ima najviše u bazenima i prašini.
Kad grlo zaboli
Upala grla u letnjim mesecima može biti virusna i bakterijska. U najvećem broju slučajeva krivci za bol u ždrelu su virusi. Ova vrsta infekcije narušava odbrambeni mehanizam i stvara podlogu za bakterijsku infekciju. Grebanje u grlu bez bola jeste simptom virusne infekcije, koja obično prolazi sama od sebe, uz tople napitke i vitamine, dok je kod bakterijske infekcije neophodan odlazak lekaru.