Mangostena, super hrana.

mangBotaničko ime ove biljke je Garcinia Mangostena ili “Kraljica voća” i ona spada u red “super hrane” koja pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni oštećuju ćelije našeg organizma i samim tim dovode do mnogih bolesti savremenog doba. Mangostena, shodno tome, pokazuje pozitivno dejstvo kod artritisa, dijabetesa, ateroskleroze, poremećaja spavanja, depresije, popravlja loše raspoloženje….
Mangostena, egzotični tropski plod, raste u Južnom Pacifiku i dobija blistavu purpurnu boju kada je potpuno zreo. Kora samog ploda je najzdravija jer se u njoj nalazi mnoštvo korisnih nutritijenata, a pulpa koja je bele boje smatra se pravim delikatesom. Istraživanja sprovedena širom celog sveta su pokazala da jedinstveni sastojci u prahu mangostene pomažu kod lečenja: artritisa, dijabetesa, bakterijskih i virusnih infekcija, astme, ateroskleroze, poremećaja spavanja... Zahvaljujući prisustvu prirodnih, izuzetnih antioksidanasa, polifenola koji se nalaze u tamnoj kožici samog ploda, mangostena spada u red najjačih prirodnih boraca protiv slobodnih radikala i doprinosi regeneraciji oštećenih ćelija.
Sirov prah mangostene ima jačinu, kao antioksidans, u vrednosti od 2510 ORAC jedinica. Nijedno, do sada poznato voće nema tu jačinu. U prilog tome da je mangostena zaista superhrana, govori i čitav spektar tegoba koje ona ublažava. Ono je blagi antidepresiv i analgetik, a sprečava i gubljenje pamćenja koje se često javlja u trećoj životnoj dobi.
U fazi sazrevanja, mangostena proizvodi derivat poznat kao mangosten ili beta mangosten, koje ima ključnu ulogu u borbi sa slobodnim radikalima i regeneraciji oštećenih ćelija.
Kada su potpuno zrele, bobice mangostene sadrže ksantoin-garantin, beta disoksi-gartanin i normangostin. Ovi ksantoni, koje mangostena sadrži u većim količinama od bilo kog drugog voća, pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem i mogu da doprinesu obnovi oštećenih ćelija. Ksantomi iz mangostene mogu da uspore sam proces starenja, ublažavaju degenerativna oboljenja i smanjuju mentalna i fizička oštećenja u telu.
Mangostena kao bogat izvor vitamina, minerala, aminokiselina, moćno je oružje u borbi protiv upala, umora, gojaznosti i iscrpljenosti. Sadrži 40 ksantoina (antioksidansi), polifenole, katehine, vitamine C, B1, B2, B6, i značajnu količinu kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa i dr. minerala.
Osobe koje imaju problem sa sinusima, treba da koriste prah mangostene, jer je ona vrlo efikasni prirodni lek kod akutnih infekcija sinusa i efikasna je zamena za kortikosteroide i antihistaminike.
Prah mangostene je 100% čist, organski proizvod, bez GMO sastojaka, bez glutena, bogat vitaminom C i antioksidansima.
Način upotrene mangostene.
Preporučena dnevna doza mangostene je 1 do 2 kafene kašičice. Kao i sa svom drugom superhranom, osluškujte svoje telo, jer ćete na taj način saznati da li je vašem organizmu potrebna veća ili manja količina. Preporuka je da započnete sa preporučenom dnevnom dozom i da po želji dozu povećavate ili smanjujete u skladu sa sopstvenim potrebama.
Prah se jako dobro meša sa sokovima, pirinčanim ili sojinim mlekom ili jogurtom, a možete ga dodati i vašem omiljenom soku od ceđenog voća. Ovaj prah možete dodati u mnoge druge recepte i pri tome izbegavajte kuvanje ili podgrevanje kako bi očuvali nutitivne vrednosti mangostene.

Način čuvanja:
Ako se prema njemu pravilno odnosite, prah mangostene ima rok trajanja od 2-3 godine. Kako biste očuvali svežinu ovog proizvoda:
Izbegavajte da ga izlažete izvorima toplote. Prah će ostati svež ako se drži na sobnoj ili na temperaturi nižoj od nje. Izbegavajte da ga izlažete direktno sunčevim zracima.
Istisniti sav vazduh iz kesice pre nego što je zatvorite.
Držite prah na suvom mestu i izbegavajte svaki njegov kontakt sa vlagom.