Ova izjava je jedna od osnovnih činjenica o medu.
Kristalizacija je normalna pojava i jedna od važnih karakteristika pravog meda.
Kristalizacija je prirodna pojava koja ni na koji način ne menja nutritivni sastav meda.
Ušećeren med ima identičan sadržaj nutrijenata kao i med koji je u tečnom stanju.
Ušećeren med se može upotrebljavati na isti način kao i tečni med. Ukoliko baš insistirate na tečnom medu, možete teglu ušećerenog meda staviti u šerpu sa vrućom vodom i sačekati da se otopi. Pri tome, vodite računa da temperatura meda ne prelazi 40-50°C, jer se zagrevanjem mogu izgubiti neki važni sastojci meda.
Postoji veliki broj metoda za procenu ispravnosti i prirodnog porekla meda. Međutim, koliko god da postoji načina za otkrivanje veštački proizvedenog meda, uvek će se naći neki nov način da se ova dragocena namirnica falsifikuje.
Prisustvo kristalizacije je jedan od osnovnih načina za utvrđivanje prirodnog porekla meda. Prirodan med kristališe, za razliku od veštačkog meda koji je uglavnom, po pravilu, bistar i tečan. Brzina kristalizacije je različita u zavisnosti od vrste meda. Tako, med uljane repice ili suncokretov med veoma brzo, već za nekoliko nedelja mogu potpuno da se ušećere, dok neke druge vrste, kao npr. bagremov med ili medljika, mogu čak i nekoliko godina da ostanu u tečnom stanju.
Domaći med vrhunskog kvaliteta možete pronaći u PRIMED BIO-APOTEKAMA u Beogradu. Za sve informacije možete nas pozvati na broj telefona 11 715 12 65.