Opstipacija, uzroci i posledice!

OPSTIPACIJA ili zatvor pogađa od 25 do 40 odsto stanovništva. Kod nekih ljudi dva do tri pražnjenja dnevno mogu da budu normalna pojava, dok je kod drugih normalno pražnjenje dva do tri puta nedeljno. Iako se neki zabrinu kada jedan ili dva dana nemaju stolicu, stručnjaci opstipaciju procenjuju po jasnim kriterijumima.

O opstipaciji govorimo onda kada je pražnjenje ređe od tri puta nedeljno, i to traje najmanje tri meseca. Osim toga potrebno je da postoje još najmanje dve ili više sledećih tegoba: naprezanje prilikom pražnjenja, tvrda ili grudvasta stolica, osećaj nepotpunog pražnjenja ili osećaj blokade u rektalnom delu.

Osobe koje pate od opstipacije osećaju se umornim i generalno loše jer se organizam ne oslobađa od toksina. Osim što izaziva nelagodnost, dugo zadržavanje stolice izlaže zid debelog creva stalnom kontaktu sa kancerogenim materijama i predstavlja faktor rizika za razvoj maligne bolesti debelog creva.Česte opstipacije mogu da budu uzrok pojave hemoroida, glavobolje, neprijatnog zadaha, problema sa kožom kao i umora i opšte malaksalosti. Dodatni problem koji se javlja usled neredovnog i otežanog pražnjenja creva je intoksikacija celog organizma. Jer, usled narušene crevne flore oslobađaju se gasovi koji nadimaju stomak i koji kada se nagomilaju u crevima putem cirkulacije odlaze do svih drugih tkiva i organa.

Ako ovi simptomi traju kraće od tri meseca, radi se o akutnoj ili trenutnoj opstipaciji i nije razlog za zabrinutost. U slučaju hroničnog zatvora, međutim, obavezno treba istražiti uzrok. A uzroci opstipacije nisu uvek jasno definisani, kao ni lečenje. Reč je o funkcionalnom poremećaju, kada ne postoji ili je veoma slab nadražaj za pražnjenje creva. To mogu da izazovu mnogobrojni uzroci, na prvom mestu nepravilna ishrana, zatim previše sedenja, ali i preterana upotreba laksativa.

Do zatvora dolazi kada se previše jede hrana od prerađenih hranljivih supstanci, belo brašno ili šećer. To dovodi do stvaranja malih količina stolice, koja je suva. I previše masti usporava rad creva i pojačava opstipaciju. Isto tako, konzumiranje nedovoljne količine tečnosti, nedovoljno voća, povrća, vlaknastih materija usporavaju proces pražnjenja creva. NEKI lekovi mogu da izazovu zatvor (antacidi, kardiološki lekovi, antidepresivi, suplementi gvožđa, diuretici, lekovi koji se koriste u lečenju Parkinsonove bolesti). Kod nekih pacijenata uzrok mogu da budu i hormonski poremećaji ili oboljenja debelog creva. Kod starijih od 65 godina najdominantniji razlog pojave otežanog pražnjenja su degenerativne promene koje pogađaju debelo crevo, usled kojih ono sve slabije reaguje na draži i ne prazni se u potpunosti i u pravilnim vremenskim periodima.

Više od polovine pacijenata reši se zatvora samo kada promeni ishranu. To znači da treba da unose dva litra tečnosti, više žitarica, muslija i mekinja, zelenog povrća i da jedu više suvog i svežeg voća, šljiva, krušaka, kajsija, najboljeu vidu kompota. Trebalo bi izbegavati banane, previše šargarepe i pirinač, kao i rafinisane namirnice, čokoladu, slatkiše i grickalice.

Ako se ishranom, u roku od najmanje mesec dana, ne reguliše pražnjenje, specijalista će tada da propiše terapiju.

PRIMED 14 COPRINUS je prirodni preparat koji se preporučuje kod hemoroida, opstipacije i problema sa varenjem. Primed 14 koprinus je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus.

KAKO DELUJE PRIMED 14 COPRINUS?
Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na digestivni sistem, pomažu pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Medicinska gljiva Coprinus comatus bogata je dragocenim vlaknima koja utiču na poboljšanje rada creva i ublažavaju tegobe kod loše probave, opstipacije, unutrašnjih ili spoljašnjih hemoroida.