Papaja za bolje varenje

papajaIako se konzumacija voća nakon obroka generalno ne preporučuje, papaja je jedan od izuzetaka. Papaja sadrži nekoliko proteolitičkih enzima (enzima neophodnih za varenje proteina) koji poboljšavaju varenje, kao što su papain i endopeptidaza. To je posebno značajno kada se obrok pretežno sastoji od mesa ili drugih namirnica bogatih proteinima.

Mesne prerađevine, sa dodatkom konzervansa (nitrata i nitrita) su posebno zabrinjavajući sa stanovišta očuvanja zdravlja. Takođe, brza hrana, povećane porcije hrane, udruženi sa poremećajem funkcije pankreasa i želuca doprinose da se hrana ne vari dovoljno, pa nije moguća adekvatna apsorpcija hranljivih sastojaka.

Šta je papain i šta on radi?

Papain pomaže razgradnju proteina. Korišćenje papaje nakon obroka sa mesom može skratiti proces varenja. Takođe, papain može pomoći varenje glutena, proteina iz žitarica koji predstavlja problem kod velikog broja ljudi, kao i kazeina (protein iz mleka na koji su neke osobe preosetljive).

Pored proteolitičkih enzima, papaja sadrži i značajan procent biljnih vlakana. Biljna vlakna imaju značajnu ulogu u održavanju normalne crevne flore, a utiču i na peristaltiku (pokrete creva), pa su važan sastavni deo u prevenciji i tretmanu opstipacije.