Prepoznajte parodontopatiju na vreme!

prevencija-parodontopatije-ciscenje-koncemParodontopatija je , na žalost, jedan od najčešćih uzroka gubitka zuba.To je, po definiciji, progresivno, degenerativno oboljenje koje zahvata potporne strukture zuba- desni, periodoncijum i viličnu kost. Po toku može biti akutna i hronična, može se javiti kao osnovno oboljenje ili kao simptom nekih opštih oboljenja i stanja organizma.
Akutna parodontopatija
Akutna parodontopatija se retko javlja, uglavnom kao juvenilna parodontopatija. Javlja se u mlađim uzrastima, između 11. i 13. godine života. Posle 25. godine se ne javlja. Može biti lokalizovana, kada zahvata stalne sekutiće i prve molare ili generalizovana, kada zahvata sve stalne zube. Za kratko vreme, dolazi do razaranja svih potpornih struktura, do njihovog klaćenja i gubitka. Karakteristika ovog tipa parodontopatije je to što nije vezana za lošu oralnu higijenu zuba, zubni kamenac i dentalni plak. Njen uzrok još uvek nije sa sigurnošću utvrđen, najčešće se navodi genetska predispozicija i neadekvatan imunski odgovor organizma na antigene dentalnog plaka. Ozbiljna je u tolikoj meri, što i pored blagovremene dijagnostike i terapije, veliki broj pacijenata izgubi zube pre 20. godine života.
Hronična parodontopatija.
Daleko češće je hronična parodontopatija. Može da se javi već u pubertetu, a prema nekim podacima, ne postoji odrasla osoba koja nema bar jedan simptom parodontopatije. Uzrok hronične paradontopatije je loša oralne higijena, bakterije iz dentalnog plaka. Zubni kamenac, karijesno destruisani zubi, loši stomatološki radovi i ortodontske anomalije, otežavaju oralni igijenu i pogoduju razvoju parodontopatije. Genetska predispozicija, kao i loše navike (alkohol, duvan, narkotici) takođe igraju značajnu ulogu. Mogu se javiti u sklopu opštih oboljenja, kao posledica lošeg opšteg stanja organizma i neurednog načina života. U poslednje vreme se kao jedan od uzroka ovog oboljenja navodi i stres.
Simptomi parodontopatije
Krvarenje desni je prvi simptom parodentopatije. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, sitno zrnaste strukture, čvrste na dodir i ne krvare. Crvene, mekane i otečene desni koje krvare, svakako su znak zapaljenja. Krvarenje može biti provocirano, kada se javlja prilikom pranja zuba ili jela, ili spontano, u težim slučajevima.
Recesije ili povlačenje desni su takođe simptom parodontopatije. Posledica su mehaničkog oštećenja nastalog prilikom nepravilne oralne higijene.
Pojava parodontalnih džepova je znak da je parodontopatija uznapredovala. Džep je prostor između zuba i desni dublji od 2mm, u kome se zadržava dentalni plak, nedostupan čišćenju, koji se mineralizuje, te se stvaraju čvrste naslage- konkrementi. Dentalni plak je pogodan za razvoj mikroorganizama, koji svojim metabolizmom i toksinima dovode do razvoja zapaljenja. Obzirom da je u džepu smanjena količina kiseonika, stvaraju se uslovi za razvoj anaerobnih bakterija, koji su glavni uzročnici parodontopatije. Kako oboljenje napreduje, zapaljenje se širi na okona zubna vlakna i na viličnu kost, što neminovno dovodi do slabljenja veza, pomeranja (migracije) i ispadanja zuba.
Parodontopatija je u početku potpuno bezbolna i to je razlog kasnog javljanja zubaru. Bol se javlja kao posledica upalnog procesa u tkivu, ali i kao posledica osetljivosti samog zuba koji je ogoljen. Pacijenti se žale i na neprijatan zadah kao i na osećaj da je nešto između zuba zaglavljeno.
Infekcija može da se proširi i na zubni živac, ili ređe na okolna tkiva (gornjovilični sinus, pljuvačne žlezde…). Može da se lokalizuje u tkivu i da se akutizira, kada je uzrok jakog bola i lošeg opšteg stanja.
Svakako je neophodno konsultovati stomatologa, ukoliko postoji bilo koji od ovih simptoma, ali i ako simptoma nema, potrebno je steći naviku redovne posete stomatologu, kako bi se sprečila pojava ovog oboljenja.