Prirodna pomoć u lečenju dijabetesa tipa 2

Prirodna pomoć u lečenju dijabetesa tipa 2
Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je kap-krvi.jpgPrimena medicinske nutritivne terapije i fizičke aktivnosti osnova su uspešnog lečenja tipa 2 šećerne bolesti. 
 
Šećerna bolest je hronična, metabolička bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili, pak kada telo nije u mogućnosti da efektivno iskoristi insulin koji proizvede.
 
Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip 1 i tip
Tip 1 se uglavnom razvija tokom detinjstva ili adolescentskog doba, genetski je uslovljen i zahteva doživotnu terapiju insulinom.
Tip 2 šećerne bolesti se uglavnom razvija kod odraslih ljudi i povezan je sa gojaznošću, nepravilnim načinom ishrane i smanjenim nivoom fizičke aktivnosti. Javlja se češće u odnosu na tip 1, a čini čak 90% ukupnog broja obolelih.
 
Metformin lek izbora kod dijabetesa tipa 2
Ako ne postoje ograničenja, metformin je lek izbora za započinjanje medikamentske terapije tipa 2 šećerne bolesti.
Metformin je efikasan oralni hipoglikemik koji se široko primenjuje u tretmanu tipa 2 šećerne bolesti. Svoje dejstvo ostvaruje smanjenjem produkcije glukoze na nivou jetre, povećanjem osetljivosti perifernih tkiva i poboljšanjem preuzimanja i iskoristljivosti glukoze u masnom tkivu i mišićima, kao i odlaganjem resorpcije glukoze u crevima.
Metformin svojim delovanjem ne povećava proizvodnju insulina i zato ne povećava telesnu težinu, te se primenjuje u lečenju osoba sa povišenom telesnom masom, u slučajevima kada dijetetski režim i fizička aktivnost ne rezultuju zadovoljavajućom kontrolom glikemije.
 
Moguća neželjena dejstva metformina.
Tokom primene metformina, kao neželjena dejstva mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, prolivi, bolovi u trbuhu i gubitak apetita. Međutim, uvođenjem savremene tehnologije u proizvodnji leka – metformina sa produženim oslobađanjem, postignuto je ravnomerno i produženo oslobađanje leka nakon oralnog unošenja, te se zbog toga može dozirati jednom dnevno, uz značajno povećanu podnošljivost i smanjen nivo neželjenih događaja.
 
Coprinus comatus je jedna od medicinskih gljiva sa dugogodišnjom upotrebom u tradicionalnoj medicini. Pokazuje mnoga blagotvorna dejstva u organizmu čoveka u prevenciji i kao pomoć u tretmanu različitih poremećaja zdravlja. Posebno se izdvaja pozitivnim delovanjem na regulaciju povišenog nivoa šećera u krvi. Coprinus comatus se preporučuje kao pomoćno sredstvo:
U tretmanu dijabetesa
Kod povišenog nivoa holesterola i triglicerida
Kod opstipacije
U tretmanu hemoroida
U dijetama za mršavljenje.