Proširene vene su značajan estetski problem

Proširene vene su značajan estetski problem

Kod postojanja proširenih vena, jedan od najčešćih problema koji se ističe je estetske prirode. Naime, proširenje vena se vidi kao manje ili veće uvećanje krvnih sudova koji postaju vijugavi, nekada sa otokom tkiva koji ih okružuje. Koža u predelu proširenih vena može da menja izgled, postaje tamnija, a kod uznapredovalih varikoziteta vena, menja se i kvalitet kože. Istanjena i očvrsla koža značajno menja ukupan estetski izgled nogu. Ženama to može da bude naročit problem, posebno u toku letnjih meseci, pa često izbegavaju nošenje letnje garderobe koja otkriva noge.

Svakako, ovi simptomi predstavljaju primarno estetski problem i nisu životno ugrožavajući.

Međutim, kako proširenje vena može da napreduje, sa pojavom novih simptoma pogoršava se ukupno stanje venske cirkulacije nogu. U uznapredovalom stadijumu proširenja vena simptomi mogu da budu vrlo izraženi, toliko da dovode do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Bolni grčevi mišića koji se često javljaju u toku noći remete i normalan period odmora i sna.

Koža kod narušene venske cirkulacije koja je istanjena lakše se oštećuje čak i blagim pritiskom. Ukoliko je prisutan svrab, češanjem se dalje produbljuju oštećenja i dodatno narušava izgled kože. Nekada se javlja i takozvani varikozni ekcem, koji se tako naziva zbog pojave u zoni varikozno izmenjenih krvnih sudova. Koža je istanjena, iritirana, javlja se crvenilo ili tamnija prebojenost, perutanje, svrab i vidljiva oštećenja.

Retka komplikacija, ali veoma neprijatna je pojava venskog ulkusa. Venski ulkus predstavlja otvorenu ranu koja nastaje uglavnom u predelu gležnjeva, na mestima čestog pritiska i trenja. Posledica je loše cirkulacije i poremećene ishrane tkiva, zbog čega sporo i teško zarasta. U ukupnom tretmanu proširenih vena, prevencija pojave venskog ulkusa je vrlo značajan deo.

Tretman proširenih vena trebalo bi otpočeti već pri postojanju prvih znakova narušene, loše cirkulacije. Na taj način može da se deluje na usporavanje napredovanja problema i poboljšanje stanja narušene cirkulacije. Takođe, blegovremeni tretman je važan I u sprečavanju pojave komplikacija proširenih vena.

Tretman proširenih vena obuhvata konzervativno i operativno lečenje. Koji će pristup lekar preporučiti zavisi od ukupnog stanja venske cirkulacije i izraženosti simptoma.

Lokalna uporeba preparata koji utiču na poboljšanje cirkulacije dobrodošla je u svim stadijumima razvoja proširenih vena. Ovi preparati su uglavnom u obliku masti, krema ili gela, a često sadrže komponente biljnog porekla koje deluju na poboljšanje integriteta venskih krvnih sudova i kapilara. Često se preporučuju preparati koji sadrže gavez, ruzmarin, divlji kesten, neven i dr.

Od preparata za lokalnu upotrebu, naša preporuka je VENEKS Gel za vene koji sadrži čaj 11 biljnih sastojaka, uključujući ekstrakt gaveza, divljeg kestena, heljdu, etarska ulja lavande i mente i dr.

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE

Kada se preporučuje VENEKS?

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.