Riznica lekovitih biljaka za miran san

valerijanaSvakodnevne stresne situacije i ubrzan tempo života u nama pobuđuju stresne reakcije koje mogu uzrokovati probleme sa snom i uspavljivanjem. Nema osobe kod koje se bar ponekad ne pojavljuje problem neprospavanih noći kao posledica stresa, prekomerne konzumacija kafe i alkohola.
Sve je veći broj ljudi koji ovakve i slične probleme rešavaju uzimanjem lekova. Iz tog razloga je potrošnja lekova za lečenje depresije, nervoze i nesanice u stalnom porastu u svetu. Jake lekove treba svakako izbegavati jer imaju veliki broj nuspojava i neželjenih efekata. U ovom slučaju priroda nudi rešenje, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetičke je ta da ne stvaraju zavisnost i potpuno su bezbedni za primenu! Treba obratiti pažnju na tačno doziranje i ne treba ih kombinovati sa jakim lekovima. Pored lekova, radi boljeg sna je potrebno promeniti i neke životne navike. Pre spavanja izbegavajte aktivnosti koje vas mogu razbuditi, nemojte vežbati, raditi teške fizičke poslove, nemojte konzumirati kafu ili alkohol neposredno pre odlaska u krevet. Umesto toga napravite sebi toplu atmosferu, popijte topao čaj, ukapajte malo lavandinog ulja , negde u spavaćoj sobi za lakše uspavljivanje.

Pasiflora protiv uznemirenosti i nesanice.
Pasiflora (Passiflora incarnata) se čest koristi kod otklanjanja problema nesanice. Ova biljka deluje i kod nemira, nervoze i napetosti. Pasiflora nema toliko jak sedativni efekat kao valerijana, ali pomaže u situacijama kada se osoba često budi u toku noći i teško se uspavljuje. Ova biljka je toliko bezbedna za upotrebu, pa se preporučuje čak i u pedijatriji. Jedino je potreban oprez kod upotrebe pasiflore zajedno sa drugim lekovima. Pasiflora ima puno manje neželjenih efekata nego na primer kantarion. Pasiflora je pogodna i kao pomoć kod odvikavanja od benzodijazepina. Prilikom vožnje je potreban oprez jer pasiflora može izazvati pospanost.
Valerijana- najpoznatija biljka sedativ
Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis ) je poznati biljni sedativ ili anksiolitik. Ova biljka je sinonim za prirodno sredstvo za smirenje jer ima snažno umirujuće dejstvo. Njena primena je moguća u vidu čaja, tinkture, tableta ili kapsula. Valerijana nije toksična i uglavnom nema neželjena dejstva. Od svih nuspojava u literaturi se spominje jedino moguće snižavanje krvnog pritiska. Njena upotreba se ne preporučuje sa sedativima ili hipnoticima. Postoji veliki broj preparata na tržištu koji sadrže valerijanu samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama: pasiflorom, metvicom, hmeljem, matičnjakom. Čaj od valerijane se priprema tako što se 2,5 gr valerijane prelije sa 250 ml ključale vode i ostavi da odstoji 15 minuta. Tinktura valerijane se koristi u maksimalnoj dnevnoj dozi od 10 grama. Upotreba valerijane u obliku tableta zahteva tačno doziranje.
Matičnjak za miran san
Matičnjak (Melissa officinalis) ja biljka koja ima vrlo ugodan miris limuna. Njen drugi naziv je melisa, prema njenom latinskom nazivu. Lekoviti deo biljke je njen list. Ova biljka ima dejstvo protiv nervoze, nesanice, grčeva u stomaku, otežane stolice. Ako ga koristite protiv nesanice, matičnjak je manje efikasan od valerijane i pasiflore. Matičnjak je potpuno bezbedan za primenu i nema ograničenja pri upotrebi.
Određene kliničke studije su se bavile ispitivanjem kombinacije matičnjaka i valerijane i ova kombinacija se pokazala kao delotvorna. Takođe, je bitno voditi računa o doziranju prirodnih preparata ove vrste jer su se visoke doze valerijane i matičnjaka pokazale nepovoljan uticaj na organizam. Ovo je upozorenje svima koji smatraju da ja sve što je biljno nije štetno, pa često uzimaju više biljnog preparata nego što je preporučeno. Matičnjak se često priprema i konzumira u vidu čaja. Pravilna priprema je kada se 1,5 gr lista prelije sa 250ml proključale vode. Pije se tri puta dnevno. Matičnjak je bezbedan za upotrebu i nema interakcija sa drugim lekovima.
Lavanda pogodna za uspavljivanje deteta
Lavanda (Lavandula angustifolia) je biljka poznata od davnih vremena. Može se koristiti kao biljka za smirenje, opuštanje i lakši san. Njena upotreba može biti dermalna, oralna i inhalacijska. Ova biljka je potpuno netoksična i može se preporučiti čak i za uspavljivanje i smirivanje male dece.