Saveti za život sa osteoporozom!

Osteoporoza je oboljenje kostiju koje nosi rizik za prelome, naročito kod žena u menopauzi. Srećom, možete preduzeti određene korake kako biste umanjili rizik za nastanak osteoporoze i sprečiti ozbiljne prelome koji nastaju kao posledica ove bolesti.
Za lečenje osteoporoze dostupni su lekovi koji mogu da pomognu da vaše kosti postanu čvršće i da se tako smanji rizik od preloma.
Važno je da se lekovi uzimanju redovno i da vodite računa da ne padnete!
Šta svaka žena treba da zna o osteoporozi.
Osteoporoza dovodi do krtosti kostiju koja nastaje kao posledica smanjenja gustine, kao i promene u strukturi kosti. Svaka druga žena i svaki peti muškarac je u riziku da doživi prelom koji je posledica osteoporoze. Mala povreda, koja kod zdrave mlade osobe koja ne bi dovela do preloma, kod osoba sa osteoporozom najčešće dovodi do preloma kuka, kičmenih pršljenova ili podlaktice. Kod žena, osteoporoza nastaje u menopauzi pa se zove i postmenopauzna osteoporoza. U menopauzi, jajnici žene prestaju da stvaraju estrogen koji je štitio kosti. Tada kod žena započinje proces naglog gubitka koštane mase.
Dijagnostika osteoporoze
Osteoporoza se dijagnostikuje “snimanjem kostiju” kičme i kuka na aparatu osteodenzitometru (DEXA). Važno je znati da nema zračenja prilikom ovog snimanja, kao i da pregled traje par minuta. Rezultat ovog snimanja, uz postojanje dodatnih faktora rizika daju lekaru osnov za započinjanje lečenja osteoporoze.
Aparati DEXA za merenje gustine kostiju na kuku i kičmi, dostupni su u danas i lako dostupni u privatnoj praksi.
U mnogim gradovima, u domovima zdravlja, dostupni su i aparati koji mere gustinu kostiju na peti ili ruci koji daju procenu rizika za prelom. Raspitajte se kod svog lekara u domu zdravlja.
Ukratko o osteoporozi
Godine nisu jedini faktor rizika za osteoporozu.
Stil života, druge bolesti i upotreba nekih lekova, može dovesti do nastanka ove bolesti.
Jednostavno merenje gustine kostiju (osteodenzotometrija) može Vam pružiti informacije o čvrstini kostiju.
Dostupni su lekovi koji mogu da povećaju mineralnu gustinu kosti i smanje rizik od preloma.
Lečenje osteoporoze
Osteoporoza se leči bisfosfonatima – lekovi koji su zlatni standard za lečenje osteoporoze. Oni su nehormonski lekovi i deluju tako što smanjuju resorpciju kosti. Oni dovode do povećanja gustine kostiju i smanjuju rizik za nastanak preloma. Dostupni su lekovi koji se doziraju jedanput dnevno, jednaput nedeljno ili jednom mesečno. Uz bisfosfonate neophodan je dodatno unositi kalcijum i vitamin D kako bi efekat bisfosfonata -bio potpun.
Lečenje osteoporoze podrazumeva:
-bisfosfonat (svakodnevno, nedeljno ili mesečno)
-vitamin D – svakog dana
-kalcijum – svakog dana
-vežbanje (šetnja, ples, brzo hodanje)
Važno je da zapamtite sledeće:
-promenite stil života
-redovno uzimajte lekove za osteoporozu
-vežbajte svakodnevno
-uzimajte kalcijum i vitamin D svakog dana
Saveti za čvršće kosti i sprečavanje padova
-uz lekove unosite svakodnevno dovoljno kalcijuma i vitamina D
-vežbajte 3-4 puta nedeljno u trajanju 30-40 minuta
-hranite se zdravo
-prestanite da pušite
-uklonite male tepihe i staze sa podova u stanu
-trudite se da nosite ravne cipele sa gumenim đonom
-ukoliko ste nestabilni konsultujte se sa lekarom za upotrebu -štapa ili pomagala za hodanje
-stavite gumenu podlogu i ukoliko je moguće rukodržače u kadu
-dobro osvetlite stepenice i koristite noćno svetlo
-redovno kontrolišite vid i nosite naočare po preporuci lekara
Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume, dodatno obogaćen medicinskim gljivama reiši i šitake. PRIMED 3 se preporučuje kod:
osteopenije
osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom. U periodu koji sledi menopauzu (poslednja menstruacija), dolazi do postepenog smanjenja nivoa estrogena. Smanjenje nivoa ženskih polnih hormona kod većine žena može dovesti do smanjenja gustine kostiju, pored ostalih promena koje nastaju u postmenopauzalnom periodu. PRIMED 3 pomaže da se organizmu obezbedi dovoljna količina kalcijuma, kako bi se ovaj fiziološki proces usporio, i omogućilo normalno funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.