Simptomi nedovoljnog unosa proteina ishranom

herpesPiramida ishrane nam procentualno određuje koliki udeo i kojih namirnica treba da bude zastupljen u našoj ishrani. Nutricionisti nas često opominju da su nam u ishrani isuviše prisutni ugljeni hidrati i rafinisani šećeri i da je to glavni razlog našeg debljanja. Sve više se daje važnosti dovoljnom unosu proteina u svakodnevnoj ishrani.
Belančevine ili proteini su jako značajni u svakodnevnoj ishrani. Oni su glavni strukturni elementi našeg tela, od njih je naše telo izgrađeno i oni su uključeni u gotovo sve biohemijske procese u telu. Proteini učestvuju u izgradnji hemoglobina koji prenosi kiseonik u krvi, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu noktiju i kose…
Šta je važno u vezi proteina?
Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina. Od njih 20 ukupno osam su esencijalne aminokiseline, što znači da ih moramo unositi ishranom i da ih naš organizam ne može sintetisati.
Proteini se u najvećoj količini nalaze u namirnicama životinjskog porekla kao što su jaja, meso, mleko,jogurt, sir, riba. Biljna hrana bogata proteinima su mahunarke (pasulj, grašak, mahune), žitarice celog zrna, zeleno lisnato povrće i heljda. Količina proteina koja je potrebna prosečnom čoveku je 1-1,5 gr proteina po kilogramu telesne mase dnevno.
Znakovi koje vam vaše telo šalje kao signal da ne unosite dovoljno proteina ishranom su sledeći:
Neodoljiva potreba za šećerom.
Prvi znak da ne unosite dovoljno proteina ishranom je taj da osećate stalnu potrebu za slatkim i nikad se ne osećate sitim u potpunosti. Pitate se pri tome kako to da ne osećate žudnju za mesom i jajima. Odgovor leži u tome da je jedna od glavnih funkcija proteina održavanje stalnog nivoa glukoze u krvi. Uz nedostatak proteina u ishrani javlja se nagli pad glukoze i želja za namirnicama koje su bogate njom i koje će vam brzo podići nivo energije, a to su upravo slatkiši.
Ovde leži i odgovor zašto mnogi vegeterijanci koji ne vode računa o dovoljnom unosu proteina iz neživotinjskih izvora tako mnogo pate za čokoladom. Ako za doručak pojedete samo žitarice sa jogurtom, dobićete samo trenutnu energiju, ali ćete ubrzo osetiti glad.
Stalno se osećate umorno.
Stalan nivo šećera u krvi je bitan za koncentraciju, tako da uz nedostatak proteina imate osećaj da nemate energije za normalno funkcionisanje. Naravno je da su vašem mozgu potrebni i proteini da bi normalno funkcionisao. Ako tražite rešenje u belom pecivu i slatkom keksu, ono što ćete dobiti je trenutna energija uz osećaj da se ne možete skoncentrisati.
Opadanje kose
Proteini izgrađuju sve ćelije u telu, uključujući i folikul dlake. Jaki folikul će vašu kosu držati na mestu, bez obzira na zatezanje gumicom, češljanje… Ako vam u ishrani hronično nedostaju proteini, kosa će vam se prorediti i postati tanja.
Nemate snage u mišićima
Proteini su ključni za izgradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići vremenom počinju da slabe.
Često ste bolesni
Dovoljan unos proteina je važan za dobar imunitet, jer bez njih nema ni izgradnje antitela. Ako primećujete da u poslednje vreme češće pokupite prehladu ili virozu nego druge osobe, pomislite na to da povećate unos proteina ishranom.
PolenPrimed polen  je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, uključujući kalcijum, magnezijum, mangan, kalijum, cink, vitamin B1, B2 i vitamine A, B6, C, D, E i K. Sadrži i biotin, vitamin važan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju kao i 12 različitih nezasićenih masnih kiselina. Ono što je jako važno je to da je polen dobar izvor proteina, aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, flavonoida i karotenoida važnih za sintezu vitamina A u organizmu. Koristi se za suzbijanje stresa, jačanje imuniteta, poboljšanje telesne i mentalne snage, a rezultati nekih istraživanja pokazuju da može delovati na usporavanje procesa starenja. Primed polen se preporučuje svim osobama kojima nedostaje životna energija i snaga, koje se nepravilno hrane i imaju poremećaje imuniteta, osobama kojima je potrebna dodatna izdržljivost i koncentracija, sportistima, fizičkim i umnim radnicima.