Slaba cirkulacija opasna za mozak i srce

slabaNajčešće su ishemijom, odnosno nedovoljnim snabdevanjem tkiva i organa krvlju, pogođeni periferni ekstremiteti, ali i mozak srce i drugi vitalni organi.
Slaba cirkulacija ili stručno ishemija predstavlja nedovoljno snabdevanje tkiva i organa krvlju, što za posledicu ima smanjen transport elemenata neophodnih za rad ćelija, kao što su kiseonik i glukoza. Najčešće su ishemijom ili slabom cirkulacijom pogođeni periferni ekstremiteti, ali i srce, mozak, drugi vitalni organi, što može dovesti i do infarkta.
Cirkulatorne smetnje se javljaju kod oba pola, ali kod muškaraca obično u ranijem životnom dobu, a kod žena češće i sa težim ishodom u starijem životnom dobu, kad je i lečenje neizvesnije. Kod ženskog pola se ishemija sve češće pojavljuje zbog promena životnih navika i načina života (pušenje, povećana izloženost stresu…)
Kada se javljaju smetnje
Poremećaj cirkulacije može se ispoljiti kao postepen, progresivan i hroničan proces, što je često posledica anemije, ateroskleroze, urođenih poremećaja cirkulacije ili funkcije krvnih elemenata, i nagli- usled iznenadnog zatvaranja ili povrede krvnog suda (stvaranje ugrušaka unutar krvnog suda, prisustva vazdušnog mehura, plodove vode, masnog tkiva, naglog gubitak krvi…)
Poremećaj cirkulacije može biti bezopasan kod mlađih osoba s neusklađenom funkcijom vegetativnog nervnog sistema, usled ubrzanog srčanog rada, što se manifestuje opštom slabošću, znojenjem, zamorom, ponekad i poremećajem svesti, pospanošću i vrtoglavicom. Ove smetnje traju kratko, brzo se povalače posle unosa tečnosti, upotrebe nekog blagog sedativa ili nakon odmora…Ukoliko se tegobe ponavljaju, duže traju, sporije se povlače, praćene su gubitkom svesti ili se javljaju pri uobičajenim ili intenzivnijim aktivnostima, neophodan je detaljan kardiološki pregled.
Cirkulatorne smetnje se mogu javiti i u sklopu nekih oboljenja, kao što su povećana funkcija štitaste žlezde, šećerna bolest, ozbiljne infekcije, tumor, oštećenje krvnog suda ili anemija. Ipak, najčešći uzroci ishemije pojedinih organa jesu generalizovana ateroskleroza ili aterosklerotske promene na krvnim sudovima organa.
Najčešće stradaju mozak i srce
Neke od najteži komplikacija slabe cirkulacije, koje nastaju kao posledica dugogodišnje, nelečene ishemije su vaskularna demencija različitog stepena, razni oblici zaboravnosti, oštećenja mrežnjače i kao posledica toga gubitak vida, ishemija srčanog mišića što za posledicu može imati srčani udar, ishemija bubrega koja može dovesti do potpunog prestanka rada bubrega… Ove komplikacije se češće javljaju ukoliko postoje i druge bolesti, kao što su dijabetes melitus, visoke vrednosti holesterola, prevelika telesna težina, ali i nasledni faktor , posebno kod promena u venskom krvotoku.
Da bi se neke od komplikacija slabe cirkulacije sprečile, potrebno je obratiti pažnju na faktore rizika koje je moguće eliminisati.
Primed 8Primed 8 feropolis 
je prirodan preparat koji predstavlja kombinaciju propolisa i koprive, u alkoholnom rastvoru. Propolis i kopriva ispoljavaju sinergično dejstvo na postepeno topljenje plaka sa zidova krvnih sudova i na taj način omogućavaju bolju cirkulaciju kako u glavnim venama i arterijama tako i u perifernim krvnim sudovima. Redovnom upotrebom preparat i odgovarajućim životnim navikama smanjuje se verovatnoća javljanja neželjenih posledica loše cirkulacije.
Preporučuje se za:

  • smanjivanje triglicerida u krvi
  • smanjivanje holesterola u krvi
  • poboljšanje cirkulacije.