Šta obično izaziva glavobolju

Bol u predelu glave je jedan od najčešćih simptoma. Svako od nas s vremena na vreme doživi glavobolju, koja je u najvećem broju slučajeva izazvana nekim prolaznim, potpuno bezopasnim uzrokom.

Ređe, glavobolja može da bude simptom i nekih težih stanja, tako da, ukoliko je dugotrajna, često se ponavlja, praćena je pojavom drugih tegoba, trebalo bi ispitati uzrok.

Koji su problemi obično praćeni glavoboljom?

Oslabljen vid je jedan od čestih problema praćenih glavoboljom. Obično se javlja pri pokušaju fokusiranja na predmete u blizini očiju. Kod dalekovidih, približavanje predmeta očima može da bude praćeno i zamagljenjem vida.

Ukočenost vrata i ramena može da se javi usled dugog sedenja za računarom, ili dugog držanja telefona na ramenu u toku razgovora. U oba slučaja, vremenom, pored osećaja tenzije i ukočenosti može da se javi i glavobolja. Tuširanje toplom vodom, masaža vrata i ramena, češće ustajanje i razgibavanje vratnog dela, kao i vežbe za jačanje kičmenog stuba mogu da pomognu u smanjenju problema.

Glad takođe može da uzrokuje glavobolju, usled pada nivoa šećera u krvi. Važno je da obroci budu redovni, posebno kod osoba kod kojih postoji poznat problem sa regulacijom nivoa šećera.

Preskakanje jutarnje doze kafe, kod osoba koje je redovno piju, može da bude praćeno osećajem glavobolje, manjeg ili većeg intenziteta.

Upala sinusa dovodi do smanjenog pražnjenja sekreta iz sinusnih šupljina. Nakupljanje sekreta i upala dovode do pojave glavobolje, osećaja pritiska i kongestije. Rešavanjem sinuzitisa uglavnom se rešava i problem glavobolje.

Noćni izlazak uz dosta alkohola narednog dana može da bude praćen glavoboljom. Alkohol povećava gubitak tečnosti iz organizma i remeti normalan san. Pored glavobolje, mamurluk je praćen i umorom i osećajem mučnine.

Upale srednjeg uha su moguć uzrok glavobolje. Ukoliko pored bola u glavi osećate simtome koji mogu da prate upalu uha, javite se lekaru koji će sprovesti odgovarajući pregled u cilju potvrde dijagnoze.

Upotreba lekova protiv bolova u dužem vremenskom periodu kod nekih osoba može da uzrokuje glavobolju (čak i aspirin, ibuprofen, acetaminofen i dr.). Ova pojava nije neuobičajena, a češće se javlja kod osoba koje već imaju poznat problem sa migrenom.

Intenzivan trening može da dovede do prolazne glavobolje, usled prekomernog naprezanja.

Spavanje u neudobnom položaju ili na neodgovarajućem jastuku ujutru može da bude praćeno glavoboljom i ukočenošću vrata i leđa.

Kao što je pomenuto, glavobolje su obično, u najvećem broju slučaja izazvane benignim, prolaznim stanjima i ne ostavljaju nikakve posledice. Ali, ukoliko prepoznate i neke druge simptome, ili je glavobolja uporna, intenzivna, narušava normalne dnevne aktivnosti, obratite se vašem lekaru kako bi se utvrdio pravi uzrok i po potrebi sprovela odgovarajuća terapija.