Promena ishrane i konzumiranje velikih količina mladog zelenog povrća u proleće, kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.
Konzumiranje mladog luka, rotkvica, spanaća, a naročito brokolija, crnog i belog luka, kupusa, patlidžana, krastavca, paprike, kukuruza i mahunarki može da izazove ili pogorša simptome kao što su nadutost, bolovi u trbuhu, pojačani gasovi, neredovne stolice, dijareju.
Uzrok ovoj pojavii je da većina ovih namirnica sadrži šećere koji su direktno odgovorni za otežano varenje i dovode do digestivnih problema. Zato pacijentima koji imaju ove tegobe preporučujemo da se pridržavaju dijete koja podrazumeva izbegavanje pomenutih šećera.
Kada nadutost nije previše izražena, kao ni grčevi i gasovi, od pomoći mogu da budi samo probiotici koji sadrže i prebiotike.
Od sindroma iritabilnog creva obično pate pacijenti koji su često psihički napeti i pod stresom. Međutim, uzrok ovog stanja je nekad i intolerancija na određenu hranu, pa i alergije. Istraživanja pokazuju da ovaj sindrom češće pogađa mlade ljude i dvostruko je zastupljeniji kod žena.
Najpouzdanija dijagnostika kod upornih tegoba je gastroendoskopija, a od velikog značaja su i pregled hormona štitaste žlezde, pregled stolice na skriveno krvarenje, kao i kolonoskopija i irigografija.
TERAPIJA
LEČENjE zahteva strpljenje i dijetu, a po potrebi psihološke tretmane i lekove. Važno je da se prepoznaju namirnice i stanja koja pogoršavaju simptome. Najčešće greške su u pogrešnom jelovniku i neodgovarajućim mehanizmima u borbi protiv stresa.