Ubod insekta

Ubod insektaPČELA, OSA, BUMBAR I STRŠLJEN

U većini slučajeva ovi insekti napadaju kada se osete ugroženo, a ubod njihove žaoke uglavnom izaziva lokalne tegobe u vidu otoka, crvenila kože I svraba. Međutim, ako se nakon prvog ujeda pčele, ose, bumbara ili stršljena pojave znaci preosetljivosti, kao što su veoma jak bol I otok, ubrzano I otežano disanje, neretko se razvija preosetljivost ili alergija na njihov otrov, pa naredni ubod može biti fatalan ukoliko se ne primeni hitno lečenje.

Sistemska reakcija deli se u četiri stepena:

  1. Koprivnjača (urtikarija), svrab kože, otok usana I kapaka, suzne I crvene oči, kijavica.
  2. Uz koprivnjaču javljaju se veći otok, mučnina, povraćanje, proliv, malaksalost, preznojavanje.
  3. Otežano čujno disanje, sviranje u plućima, promukao govor, otežano gutanje.
  4. Kolaps, pad krvnog pritiska, ubrzan ali slab puls, plava prebojenost kože I sluzokože (cijanoza), nemogćnost kontrolisanja pražnjenja bešike I creva, gubitak svesti.

Dijagnoza alergije postavlja se na osnovu saznanja da je neko imao alergijsku reakciju na ubod pčele, ose, bumbara ili stršljena, kožnih I provocirajućih testova. U slučaju da se jave sistemske reakcije, neophodno je smesta zatražiti pomoć lekara koji će ordinirati antihistaminike I kortikosteroide. Anafilaktički šok zahteva hitne mere: odmah se intravenozno daje rastvor adrenalina, a u najtežim slučajevima mora se izvršiti traheotomija ( hirurški zahvat kojim se pravi otvor na prednjem zidu vratnog dela dušnika).

Ukoliko se radi o ujedu za jezik ili grlo, koji su naročito opasni jer otok može blokirati disajne puteve, neophodno je bolesniku staviti kocku leda u usta I odmah ga odvesti kod doktora.

KRPELJ

Od ranog proleća do jeseni u prirodi vrebaju krpelji koji se hrane krvlju. Nakon što se domognu žrtve rilicom se zabijaju u kožu, I počinju da sisaju krv. U većini slučajeva javlja se lokalna reakcija u vidu crvenila, ali vađenje krpelja nipošto ne treba sprovoditi na svoju ruku ( jer se retko odstarni u celosti), već je neophodno potražiti stručnu pomoć. Važno je znati da su ovi insekti prenosioci oboljenja, lajmske bolesti, čiji je izazivač bakterija borelija burdgorferi, a prenosi je oko 30% krpelja. Najgore je to što se, sve dok se ne ispolje simptomi, ne može znati da li je insekt zaražen ovim mikroorganizmom koji izaziva ozbiljne poremećaje u ljudskom telu. Prvi simptomi ispoljavaju se od 10 do 30 dana nakon ulaska bakterije u organizam: na mestu uboda javlja se crvena mrlja okružena koncentričnim krugovima, uz simptome slične gripu – glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima. Ova faza može trajati nekoliko nedelja, a ukoliko se ne sprovede blagovremeno lečenje (terapija podrazumeva primenu antibiotika), dolazi do neuroločkih smetnji, problema sa zglobovima, ponekad I oštećenja srca.

Mada se lajmska bolest može lečiti, prevencija je najbolja zaštita. Infekcija se može izbeći sprovođenjem jednostavnih mera:

  • Koristite zaštitna sredstva koja štite nekoliko sati od uboda krpelja.
  • Kada idete u šetnju nosite svetlu odeću koja pokriva rukave I noge, I uvucite pantalone u čarape – tako ćete lakše otkriti krpelje pre nego što se zakače.
  • Pažljivo pregledajte sebe I decu tokom boravka u prirodi, a obavezno na kraju dana. Vodite računa o tome da krpelje možete doneti u kuću  na odeći ili na kućnim ljubimcima.
  • Odmah odstranite krpelja sa kože. Rizik od infekcije povećava se ako se ne skine u roku od 24h.

KOMARCI

Ubod komarca u najvećem broju slučajeva potpuno je bezopasan I izaziva samo svrab I crvenilo, a problemi mogu nastati usled češanja, što neretko uzrokuje infekciju. Ukoliko se nakon uboda komarca jave akutne tegobe, kao što su glavobolja, mučnina, problemi sa disanjem, nizak krvni pritisak, neophodno je odmah potražiti pomoć lekara.