Zapaljenje želudačne sluzokože (sluznice) je gastritis. Kada se kaže gastritis, obično se misli na zapaljenje sluzokože želuca izazvane povišeno želudačnom kiselinom. Povezuje se sa gorušicom, nadimanjem, bolovima pri unošenju ili dužem neunošenju hrane. Zaista, povišena želudačna kiselina jeste najčešći uzrok gastritisa.
Želudačnu kiselinu povećavaju razni faktori. Na prvom mestu – to je stres; zatim iritirajući lekovi (npr. aspirin, kafetin, brufen). Hrana i piće koja iritira poput alkohol, mnogo kafe, gazirani sokovi, pržena hrana i infekcija želudačne sluzokože bakterijom Helicobacter pillory i nekim drugim bakterijama (npr. E.coli, Campilobacter) su uzroci povećanja želudačne kiselini.
Povišena želudačna kiselina oštećuje sluzokožu želuca i može napraviti čir (ulkus, grizlicu). Borba sa gastritisom zavisi od toga da li je u pitanju akutni ili hronični gastritis u pogoršanju, ili je u pitanju hronični van pogoršanja.
U prvom slučaju, kada je u pitanju akutni gastritis ili hronični gastritis u pogoršanju, bolest će vas sama navesti da se javite lekaru: bolovi u gornjem delu stomaka, mučnina, povraćanje, nadutost trbuha. Bolovi su jaki i mogu ličiti na bol kod srčanog udara ili gastroezofagealne refluksne bolesti (kada želudačna kiselina ulazi u jednjak). Može se desiti i suprotno – da je srčani udar u toku, a vi mislite da je napad gastritisa. Nemojte oklevati i javite se lekaru.
U drugom slučaju, u pitanju su stalne smetnje prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane: bol, mučnina, nadimanje, ponekad povraćanje. Osobe koje pate od hroničnog gastritisa vremenom nauče da izbegavaju faktore koji pogoršavaju bolest: stres, neki lekovi, određena vrsta hrane, ne prejedaju se i ne gladuju. Zatim nauče da jedu polako i pomalo, a češće, da uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom: jogurt, mlad sir, kuvana, pasirana šargarepa i pirinač, kuvani krompir.
Nekada kašičica ulja, pavlake i mladog kajmaka, ublaži tegobe. To je zato što mast smanjuje kontrakcije (grčenje) želuca, pa tako smanjuje bolove. Bitno je da ta mast ne bude pržena, jer ako je pržena njena kiselost je veća, pa će nadražiti sluzokožu želuca. Sveže voće i povrće uglavnom ne prija, zbog celuloze koja mehanički nadražuje sluzokožu već oštećenu zapaljenjem.
Bez obzira da lije u pitanju mirna faza hroničnog gastritisa, ili se radi o njegovom pogoršanju, veoma je bitno ići na redovne kontrole kod gastroenteologa, jer je hronični gastritis podloga na kojoj se može razviti karcinom želuca.
Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitog bilja. Preporučuje se osobama koje pate od hroničnog gastritisa bilo kog uzroka. Njegovi akttivni sastojci deluju na nivou sluzokože želuca, pospešuju njenu regeneraciju i na taj način ublažavaju simptome gastritisa.