Vitamin B3 protiv povišenog holesterola i ateroskleroze

b vitaminVitamin B3 (nikotinska kiselina, niacin) je neophodan za normalno funkcionisanje mnogih enzima u organizmu.

Preporučen dnevni unos je 16mg za muškarce i 14mg za žene, što se lako može postići raznovrsnom ishranom, pošto se vitamin B3 i ostali ekvivalenti niacina nalaze u namirnicama životinjskog i biljnog porekla (najznačajnije namirnice su jaja, meso, riba, mlečni prozvodi i celo zrno žitarica).

Suplementacija niacinom se pokazala veoma uspešnom u normalizovanju nivoa masnoće u krvi. Pored smanjivanja nivoa “lošeg” holesterola (LDL), primećen je porast “dobrog” holesterola (HDL) u toku uzimanja suplemenata vitamina B3. Nivo triglicerida se takođe smanjuje u toku primene vitamina B3, na osnovu čega bi se moglo reći da vitamin B3 smanjuje rizik za bolesti kardiovaskularnog sistema.

Međutim, primećeno je da niacin, u visokim dozama koje ispoljavaju pozitivno dejstvo na snižavanje vrednosti masnoća u krvi (500-1000mg) izaziva blagu insulinsku rezistenciju. Zbog toga, potrebna je obazriva primena kod osoba sa povišenim vrednostima šećera u krvi, i predispozicijom za dijabetes. Kod zdravih ljudi, blaga insulinska rezistencija se kompenzuje povećanom sekrecijom insulina, tako da se vrednosti šećera u krvi održavaju u granicama normalnih vrednosti.