Opis
Bagremov med predstavlja jednu od veoma cenjenih monoflornih vrsta meda širom sveta. Potiče od cvetnog nektara bagrema koji pčele sakupljaju u vreme cvetanja bagrema.
Bagremov med sporo kristališe. Zbog ove osobine da dugo ostaje u tečnom stanju, kao i karakteristične svetle, skoro prozračne boje, bagremov med je jedan od najtraženijih vrsta meda.
Ima veoma blag ukus i aromu.
U narodnoj medicini mogu da se nađu preporuke za upotrebu bagremovog meda kod nadražajnog kašlja, napetosti, stresa, kao i za bolje varenje.
Zbog blagog ukusa, bagremov med se može koristiti kao zamena za šećer za zaslađivanje hrane i napitaka. Ne preporučuje se dodavanje u vrele napitke, kako bi se očuvala hranljiva svojstva.
Čuvanje bagremovog meda: Na sobnoj temperaturi, zaštićen od vlage i direktne sunčeve svetlosti.
Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo koje ne menja kvalitativni sastav meda. Kistalisan med može se vratiti u tečno stanje stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 45°C. Ne preporučuje se zagrevanje meda na višim temperaturama, kako ne bi došlo do gubitka hranljivih materija.
Ne preporučuje se osobama preosetljivim na med i druge pčelinje proizvode i dijabetičarima.
Recenzije
Još nema komentara.