Opis
Perga nastaje iz polena, njegovom fermentacijom u ćelijama saća. Perga, u odnosu na običan polen ima bogatiji hemijski sastav i veću iskoristljivost jer se u toku fermentacije razgrađuje čvrsta celulozna opna.
Perga sadrži je ugljene hidrate, proteine, enzime, pigmente, vitamine B kompleksa, vitamin K, minerale, posebno kalijum.
U narodnoj medicini, upotreba perge, kao i drugih pčelinjih proizvoda često se preporučuje kod oslabljenog imuniteta.
Upotreba perge može da bude veoma značajna kao dodatna hrana u procesu rasta, kako u ishrani dece u razvoju tako i za odrasle osobe koji se leče i oporavljaju od nekih oštećenja organizma.
Sadrži rutin koji povoljno deluje u prevenciji i tretmanu kardiovaskularnih poremećaja (bolesti srca i krvnih sudova). Takođe, ispoljava blagotvorno dejstvo na zaštitu mrežnjače oka.
Perga doprinosi očuvanju i razvoju zdrave crevne flore posle uzimanja hrane koja se teško vari ili upotrebe antibiotika. Istovremeno povoljno deluje na imunološki sistem i smanjuje osećaj hroničnog umora. Pomaže kod kolitisa, hroničnog zatvora, upale prostate i impotencije.
Perga može da se koristi samostalno, otapanjem u ustima, ili se meša sa medom i drugim pčelinjim proizvodima (matični mleč, propolis).
PREPORUČENA UPOTREBA
Doziranje se razlikuje od uzrasta i stanja organizma. Zdrave odrasle osobe mogu koristiti nekoliko granula ili 1-2g dnevno, a deca četvrtinu ove doze. Ukoliko se perga koristi kao pomoćno sredstvo kod prisutne bolesti, pomenuta doza se može i povećati.
Recenzije
Još nema komentara.