Cink je jedan od esencijalnih elemenata koji se u organizmu čoveka nalaze u maloj količini (elementi u tragovima). Funkcije cinka su mnogobrojne, preko uticaja na balans hormona do pozitivnog dejstva na poboljšanje imunološkog odgovora.
Kako cink utiče na funkciju štitaste žlezde?
Cink je jedan od najvažnijih elemenata neophodnih za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde.
Cink utiče na nivo hormona T3 i tiroksina. Takođe, cink utiče i na nivo hormona hipotalamusa (deo mozga) koji podstiču stvaranje hormona štitaste žlezde (tireotropin oslobađajući hormon).
Učestalost deficijencije cinka se razlikuje u različitim zemljama. Kao i kada su druge deficijencije u pitanju, nedostatak cinka je češći u nerazvijenim zemljama, ali to ne znači da u razvijenim zemljama ne postoji nedostatak cinka.
Manjak cinka javlja se češće kod osoba čija se ishrana bazira najpre na žitaricama, sa malim unosom namirnica životinjskog porekla.
Simptomi nedostatka cinka zavise od izraženosti deficijencije. Organski sistemi na koje se najpre odražava nedostatak cinka su epidermalni (sluzokože), centralni nervni sistem, imunoški sistem, skeletni i reproduktivni sistem.
Šta se dešava u organizmu ukoliko postoji nedovoljna koncentracija cinka?
Najčešći simptomi nedostaka cinka uključuju sledeće:
- Poremećaji ponašanja
- Diareja
- Poremećaj pamćenja i drugih psihičkih funkcija
- Nepravilan proces rasta i razvoja
- Usporeno reagovanje
- Gubitak apetita
- Promene na koži tipa upalnih procesa (“čirevi”)
- Smanjen osećaj mirisa i ukusa
- Gubitak telesne mase
- Usporeno zarastanje rana
- Poremećaj rada štitaste žlezde
Preporučeni dnevni unos cinka
Dnevne potrebe za cinkom razlikuju se u odnosu na uzrast i pol.
-
Preporučeni dnevni unos cinka prema uzrastu i polu
muškarci
žene
0-6 meseci 2mg
2mg
7-12 meseci 3mg
3mg
1-3 godine 3mg
3mg
4-8 godina 5mg
5mg
9-13 godina 8mg
8mg
14-18 godina 11mg
9mg
19+ godina 11mg
8mg
Izvori cinka
Za razliku od nekih drugih nutrijenata, dnevne potrebe za cinkom uglavnom je moguće obezbediti pravilnom ishranom. Neke od namirnica bogatih cinkom su piletina, leguminoze (grašak, pasulj, itd.), kakao prah, žitarice obogaćene cinkom, jagnjetina, kefir, pečurke, ostrige, seme bundeve, i mnoge druge.